Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Deidre" <o...@S...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomożecie ?
Date: Mon, 24 Mar 2003 16:05:10 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <b5n6ls$8$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: gate-lan-2.lama.net.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1048518140 8 80.48.37.2 (24 Mar 2003 15:02:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Mar 2003 15:02:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:150473
Ukryj nagłówki
ja jakis czas zrobil smietanowiec wg. przepisu podanego na grupie, ktory
lekko zmodyfikowalam; wszyskim w domi niesamowicie smakowalo, a jak robilam
ostatnio na swoje urodziny znowu, to musialam 2 smietanowce zrobic i rownie
blyskawicznie zostalo wchloniete :-)
2 smietany - lacznie 800 ml (jedna 12% i jedna 18%)
7-8 łyżek cukru
6 łyzeczek żelatyny (ja użyłam Gellwe - bo do smietanowca ma byc taka
zelatyna ktorej nie trzeba gotowac),
owoce - z puszki: brzoskwinia, swieze: mandarynki, pomarancze, banan (inne,
wg upodoban)
czekolada gorzka (tabliczka) utarta lub poszatkowana nozem
rodzynki, migdaly platki, kokos
2 galaretki (na spód użyłam agrestowej, a wierzch ananasowej)
paczka biszkoptow jezyczków
jedna galaretke zrobic dzien wczesniej, wylac na gleboki talerz
dno tortownicy wylozyc dno biszkoptami (ja uzywam tortownicy o śr. 25 cm,
jeśli bierze sie wieksza to trzeba dobrac wiecej skladnikow zeby tort nie
wyszedl zbyt plaski)
miedzy biszkoptami i na nie ulozyc pokrojona w kosteczke galaretke, ktora
sie zrobilo dzien wczesniej
rozpuscic zelatyne w mniej niz pół szklanki goracej wody,
smietane utrzec z cukrem mikserem
przestudzona zelatyne (gdy bedzi za ciepla to smietana sie zetnie) wlewam
powoli do smietany i mieszam caly czas mikserem - mieszac max 1 minute bo
smietana zaczyna sie szybko scinac
wrzucam do gara w ktorym jest ta smietana wszystkie przygotowane uprzednio
(i pokrojone drobno - jesli byla taka potrzeba) skladniki; mieszam szybko
lyzka i wylewam do tortownicy
wyrownac powierzchnie i wstawic do lodowki na pare godzin zeby dobrze
stezalo (z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze 3-4 godziny w
zupelnosci wystarcza)
po kilku godzinach przygotowac druga galaretke i chłodną!!!! wylac
delikatnie na wierzch tortu i wstawic znowu do lodowki zeby galaretka
stężała
pyszne niesamowicie
|