Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!news.astercity.net!not-fo
r-mail
From: "Adiola" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomożecie ?
Date: Tue, 25 Mar 2003 09:12:59 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 31
Message-ID: <b5p325$12jv$1@foka.acn.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 225-dzi-2.acn.waw.pl
X-Trace: foka.acn.pl 1048579974 35455 62.121.65.225 (25 Mar 2003 08:12:54 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Mar 2003 08:12:54 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:150520
Ukryj nagłówki
Użytkownik <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:3c81.00000581.3e7ee611@newsgate.onet.pl...
> mam małe pytanko
> musze zrobić uroczystość rodzinna
> mało ludzi chodzi mi głównie o teściową chciałabym jej jakoś zaimponować
(typ
> teściowej: upierdliwa)
> z gotowaniem idzie mi całkiem nieżle (nawet dobrze)
> pieczenie ciast - katastrofa
> ale szybko się ucze
> pozukuje jakiś fajnych przepisów na sałetkę
> tzn troche poeksperymentowac mogę
>
Jesli mozesz poeksperymentowac, to proponuje jedna z moich ulubonych :
anchovies, starty parmezan, salata lodowa, oliwa, lub olej z pestek
winogron, ocet winny, skwarki z boczku wedzonego, grzanki, jajko na twardo.
Saalate kroisz w kostke ( 2/2cm), na patelni przesmazasz najpierw boczek (
ze dwa plastry, grubosci 1cm), wylewasz nadmiar tluszczu, boczek dajesz do
salaty, na tej samej patelni obrumieniasz grzanki z bulki ( malutkie),
dodajesz do salaty, jajko w kostke i do salaty, anchowies kroisz na
drobniutko, podlewasz dwiema lyzkami oliwy wymieszanymi z lyzka octu, lejesz
te miksture do salaty, posypujesz parmezanem i podajesz na stol. Ja podaje
natychmiast, zanim zgryza sie smaki.
Polecam te salatke, jest fantastyczna jako przekaska.
Adiola
|