Data: 2012-05-18 20:27:25
Temat: Re: pora na zmiany
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 18 May 2012 16:16:48 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-05-18 15:59, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 18 May 2012 14:49:40 +0200, Fragile napisał(a):
>>
>>> M. ociekająca sokiem z ananasa...
>> Ja tam się obżeram młodą kapustą z koperkiem, po roku czekania wystarczy mi
>> za wszelkie frykasy, które są w sklepie cały rok :-)
>
> Jeśli na surowo, to powiedz, jak ją przygotowujesz. Do karkówki będzie
> jak znalazł.
>
Nie na surowo, lecz "po ikselsku" (było w prk), ale i na surowo będę -
przepis prosty mam, jak budowa cepa, ale pyszna surówka: kapustę pokroić
cieniutko, posolić do smaku, dodać łyżeczkę cukru na pół kg kapusty (potem
można dołożyć cukru, bo kapustka ma być słodko-słono-kwasna), wymieszać,
pognieść rękami aż stanie się szklista, dodac oliwę lub olej, nieco białego
pieprzu i sok z cytryny - bajka. Można dodać koperek, ale ja niczego innego
nie potrzebuję w tej surówce. Uwielbiam taką kapustkę szczególnie do ryb
smażonych.
|