Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: poratujcie! piknik
Date: Fri, 25 Jul 2003 16:55:13 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: p...@p...onet.pl@62.181.161.66
Message-ID: <bfrgcc$48a$1@news.onet.pl>
References: <bfrad5$j4d$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.181.161.66
X-Trace: news.onet.pl 1059144908 4362 62.181.161.66 (25 Jul 2003 14:55:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Jul 2003 14:55:08 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:166423
Ukryj nagłówki
Użytkownik "AsiaS" <a...@n...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bfrad5$j4d$1@news.onet.pl...
> Na jutro mam przygotować część kosza piknikowego, zadna z przychodzących
> rodzin nie ma grilla, więc muszą to być rzeczy na zimno.
> Co można przynieść _oprócz_ pieczywa, ciasta, soków i owoców?
> --
-Szaszłyki z obgotowanych, twardawych warzyw (kalafior, marchew, brokuł,
cukinia, papryka przekładane świerzym ogórkiem i oliwkami) + jakiś sos (z
oliwy, ziół i czosnku - na upał sosy z nabiału trochę niebezpieczne są) do
maczania ich.
Nieźle zniosą gorąco i ew. podróż, są wygodne w konsumpcji bo się bierze za
patyk i objada.
-Koreczki z twardego sera żółtego i orzechów, winogron, pomidorków, ogórków.
-Można zrobić naleśniki z jakimś farszem warzywnym (szpinakowym, mniam!),
zwinąć ciasno na ciepło jeszcze, schować do lodówki. Potem pokroić w plastry
i ponadziewać pojedyńczo lub po kilka na wykałaczki/patyczki szaszłykowe.
-Napchać małe pomidorki ostro doprawionym ryżem z kurkumą, uprażonym sezamem
i czosnkiem + oliwka czarna do środka w roli "rodzynka" :-).
- Smaczne sa ogórki wydrążone i napchane fetą ze szpinakiem i czosnkiem, ale
nie wiem czy na upał to dobry pomysł.
Sowa
Lepiej uważać na mięso i nabiał w takie upały. Warzywa, zwłaszcza obgotowane
lepiej je znoszą.
|