Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Michał Byrecki <l...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawka z kurczaka
Date: Wed, 2 Apr 2003 21:32:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <2...@b...pl>
References: <b6bms2$bk1$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pk128.szczecin.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1049311968 6667 217.98.202.128 (2 Apr 2003 19:32:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Apr 2003 19:32:48 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Sylpheed version 0.8.10 (GTK+ 1.2.10; i686-pc-linux-gnu)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151608
Ukryj nagłówki
On Tue, 1 Apr 2003 11:40:52 +0200
"lew_ek" <l...@p...onet.pl> wrote:
> Witam
> czy macie moze jakis szybki przpis na potrawke z kurczaka?
Nie wiem, co dokładnie oznacza "potrawka" ale sądząc po składzie po
przejrzeniu wątku to to co czasem gotujemy można uznać za potrawkę.
Przepis z "Kuchnia polska przepisy dawne i nowe" (bo chcecie, zeby bylo
skąd, autorów sporo, więc nie podaję):
Przepis na wołowine z warzywami po Chińsku. Po zmodyfikowaniu:
- filet z kurczaka, 1 szt.
- grzybki mun 10g
- warzywka (marchew, seler naciowy, por, brokuły) 300g
- imbir 1 łyżka
- czosnek 2 ząbki
- kiełki sojowe 1 puszka
- mąka ziemniaczana (to do obtoczenia mięsa)
- sherry i sos sojowy.
i olej do smażenia.
Grzybki mun zaparza się i jak namiękną kroi na mniejsze części. Warzywa
kroję w kostkę, dość dużą, zwłaszcza pora. Wszystkie (z wyj. kiełków)
wrzucamy na olej i podsmażamy jakieś 5..7 min na max. ogniu - mają być
chrupiące. Potem zdejmujemy. Zabieramy się za mięso. podobnie jak
warzywka na krótko na patelnię, jak będzie widać, że jest "już", to
wrzucamy warzywka, kiełki, posiekany czosnek i imbir. Dolewamy sherry i
sos sojowy. Jak się zarzywka zagrzeją, alkohol wyparuje to zdejmujemy.
Całość wrzucamy na makaron i jest extra jedzonko.
--
Pozdrawiam,
Michał Byrecki
|