« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-29 22:42:04
Temat: potrawka z kurczakaJak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
--
MałaRuda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-30 10:53:45
Temat: Re: potrawka z kurczakaMałaRuda pisze:
> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>
Gdzie widziałaś?
;-P
No dobra, robię. Pewnie mam "pluskwy" w domu ;-)
Bardzo prosto robię: jarzyny jak na rosół - ale ładnie pokrojone w
kosteczkę, dowolne ulubione części kurczaka - może być sama pierś.
Mięso i warzywa zalać w rondlu wodą tyle, aby je przykryła na 2 cm.
Posolić nieco. Przykryć. Gotować do miękkości mięsa, uzupełniając wodę
do wyjściowej objętości. Pod koniec wrzucić 1 kostkę rosołu z kury Knorr
(a co tam, kiedy dobre), popieprzyć, gotować jeszcze 10 minut,
wrzucić trochę groszku konserwowego (niekoniecznie, ale warto spróbowac
- wczoraj robiłam zupę lubczykową - mniam!), pogotować jeszcze 5 minut,
wsypać 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego lub więcej. Odstawić z ognia,
zaprawić zawiesiną z wody i mąki z łyżeczką śmietany, zamieszać,
postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotowe.
Podawać z ryżem i buraczkami zasmażanymi lub innymi - ale co kto lubi.
Dla mnie - buraczki proszę raz!
;-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-30 14:58:58
Temat: Re: potrawka z kurczakaIkselka pisze:
> MałaRuda pisze:
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
>> było szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w
>> przygotowaniu.
>>
>
> Gdzie widziałaś?
> ;-P
> No dobra, robię. Pewnie mam "pluskwy" w domu ;-)
>
> Bardzo prosto robię: jarzyny jak na rosół - ale ładnie pokrojone w
> kosteczkę, dowolne ulubione części kurczaka - może być sama pierś.
> Mięso i warzywa zalać w rondlu wodą tyle, aby je przykryła na 2 cm.
> Posolić nieco. Przykryć. Gotować do miękkości mięsa, uzupełniając wodę
> do wyjściowej objętości. Pod koniec wrzucić 1 kostkę rosołu z kury Knorr
> (a co tam, kiedy dobre), popieprzyć, gotować jeszcze 10 minut,
> wrzucić trochę groszku konserwowego (niekoniecznie, ale warto spróbowac
> - wczoraj robiłam zupę lubczykową - mniam!), pogotować jeszcze 5 minut,
> wsypać 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego lub więcej. Odstawić z ognia,
> zaprawić zawiesiną z wody i mąki z łyżeczką śmietany, zamieszać,
> postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotowe.
> Podawać z ryżem i buraczkami zasmażanymi lub innymi - ale co kto lubi.
> Dla mnie - buraczki proszę raz!
> ;-)
>
Z tą zupą lubczykową to miało być przy lubczyku - źle mi się wkleiło. A
do potrawki - zamiast zawiesiny mącznej czasem daję białą zasmażkę na
masełku - chyba jest to lepsze, jednak mniej zdrowe dla osób na diecie
zdrowotnej jakiejs...
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-30 20:15:33
Temat: Re: potrawka z kurczakaIkselka pisze:
> Posolić nieco. Przykryć. Gotować do miękkości mięsa, uzupełniając wodę
> do wyjściowej objętości. Pod koniec wrzucić 1 kostkę rosołu z kury Knorr
> (a co tam, kiedy dobre), popieprzyć, gotować jeszcze 10 minut,
> wrzucić trochę groszku konserwowego (niekoniecznie, ale warto spróbowac
> - wczoraj robiłam zupę lubczykową - mniam!), pogotować jeszcze 5 minut,
> wsypać 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego lub więcej. Odstawić z ognia,
> zaprawić zawiesiną z wody i mąki z łyżeczką śmietany, zamieszać,
Wszystko ok, tylko bez tej kostki Knorra i ja dodaję sok wyciśnięty z
cytryny i odrobinę cukru. Ma wtedy fajny smaczek potrawka. Chyba
pojutrze zrobię :-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-30 20:58:00
Temat: Re: potrawka z kurczakaUżytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fdnvco$e6i$1@atlantis.news.tpi.pl...
> MałaRuda pisze:
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>>
>
> Gdzie widziałaś?
> ;-P
> No dobra, robię. Pewnie mam "pluskwy" w domu ;-)
>
> Bardzo prosto robię: jarzyny jak na rosół - ale ładnie pokrojone w
> kosteczkę, dowolne ulubione części kurczaka - może być sama pierś.
> Mięso i warzywa zalać w rondlu wodą tyle, aby je przykryła na 2 cm.
> Posolić nieco. Przykryć. Gotować do miękkości mięsa, uzupełniając wodę do
> wyjściowej objętości. Pod koniec wrzucić 1 kostkę rosołu z kury Knorr (a
> co tam, kiedy dobre), popieprzyć, gotować jeszcze 10 minut,
> wrzucić trochę groszku konserwowego (niekoniecznie, ale warto spróbowac -
> wczoraj robiłam zupę lubczykową - mniam!), pogotować jeszcze 5 minut,
> wsypać 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego lub więcej. Odstawić z ognia,
> zaprawić zawiesiną z wody i mąki z łyżeczką śmietany, zamieszać, postawić
> na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotowe.
> Podawać z ryżem i buraczkami zasmażanymi lub innymi - ale co kto lubi. Dla
> mnie - buraczki proszę raz!
> ;-)
Bardzo, bardzo dziękuję :-)))
Aaaaa nie denerwuj się "pluskiew" nie masz w domu ;-) poprostu mam
opóźnienia w czytaniu, a o potrawce pisałaś chyba w lipcu... i tak mi się
zachciało....
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-30 22:03:44
Temat: Re: potrawka z kurczakaMałaRuda pisze:
> Bardzo, bardzo dziękuję :-)))
> Aaaaa nie denerwuj się "pluskiew" nie masz w domu ;-) poprostu mam
> opóźnienia w czytaniu, a o potrawce pisałaś chyba w lipcu... i tak mi się
> zachciało....
A co mi tam, gdyby nawet były :-)
Mam ładną kuchnię, sama jestem ładna i w ogóle... Gorzej, jakby się
nagrało, jak paskudnie klnę ;-P
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-30 22:19:53
Temat: Re: potrawka z kurczaka
"MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
"Kuchni polskiej".
Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu, obiera
się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
mięsa.
Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem, do
tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło). Żółtko
zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso, żeby
się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-09-30 22:20:11
Temat: Re: potrawka z kurczakamiranka pisze:
> "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>
> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
> "Kuchni polskiej".
> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu, obiera
> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> mięsa.
> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem, do
> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło). Żółtko
> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso, żeby
> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> Anka
>
>
Ile szkół, tyle przepisów :-) Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
mięso w warzywnym smaczku.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-09-30 22:50:55
Temat: Re: potrawka z kurczaka
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl...
> miranka pisze:
> > "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
> >> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
było
> >> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
> >
> > To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
> > "Kuchni polskiej".
> > Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
obiera
> > się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> > mięsa.
> > Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
do
> > tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
> > mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> > rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
Żółtko
> > zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
żeby
> > się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> > Anka
> >
> >
>
> Ile szkół, tyle przepisów :-) Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
> mięso w warzywnym smaczku.
>
> --
> XL wiosenna
Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-09-30 22:56:48
Temat: Re: potrawka z kurczakaPanslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl...
>> miranka pisze:
>>> "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
>>> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
>>>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
> było
>>>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>>> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
>>> "Kuchni polskiej".
>>> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
> obiera
>>> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
>>> mięsa.
>>> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
> do
>>> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
>>> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
>>> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
> Żółtko
>>> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> żeby
>>> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
>>> Anka
>>>
>>>
>> Ile szkół, tyle przepisów :-) Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
>> mięso w warzywnym smaczku.
>>
>> --
>> XL wiosenna
>
> Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.
>
>
>
Dobry wieczór! A Ty nie śpisz?
:-)
Ja właśnie zdecydowałam, że skoro jest tak późno, to nastawię następną
partię pomidorów do suszenia - nocna taryfa jest dobrym wynalazkiem:-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |