Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawka z kurczaka
Date: Sun, 30 Sep 2007 16:58:58 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <fdoe0u$c56$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl>
<fdnvco$e6i$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: bmj46.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1191164766 12454 83.28.229.46 (30 Sep 2007 15:06:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 30 Sep 2007 15:06:06 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <fdnvco$e6i$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302892
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> MałaRuda pisze:
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
>> było szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w
>> przygotowaniu.
>>
>
> Gdzie widziałaś?
> ;-P
> No dobra, robię. Pewnie mam "pluskwy" w domu ;-)
>
> Bardzo prosto robię: jarzyny jak na rosół - ale ładnie pokrojone w
> kosteczkę, dowolne ulubione części kurczaka - może być sama pierś.
> Mięso i warzywa zalać w rondlu wodą tyle, aby je przykryła na 2 cm.
> Posolić nieco. Przykryć. Gotować do miękkości mięsa, uzupełniając wodę
> do wyjściowej objętości. Pod koniec wrzucić 1 kostkę rosołu z kury Knorr
> (a co tam, kiedy dobre), popieprzyć, gotować jeszcze 10 minut,
> wrzucić trochę groszku konserwowego (niekoniecznie, ale warto spróbowac
> - wczoraj robiłam zupę lubczykową - mniam!), pogotować jeszcze 5 minut,
> wsypać 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego lub więcej. Odstawić z ognia,
> zaprawić zawiesiną z wody i mąki z łyżeczką śmietany, zamieszać,
> postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotowe.
> Podawać z ryżem i buraczkami zasmażanymi lub innymi - ale co kto lubi.
> Dla mnie - buraczki proszę raz!
> ;-)
>
Z tą zupą lubczykową to miało być przy lubczyku - źle mi się wkleiło. A
do potrawki - zamiast zawiesiny mącznej czasem daję białą zasmażkę na
masełku - chyba jest to lepsze, jednak mniej zdrowe dla osób na diecie
zdrowotnej jakiejs...
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|