Data: 2007-09-30 20:58:00
Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: "MałaRuda" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fdnvco$e6i$1@atlantis.news.tpi.pl...
> MałaRuda pisze:
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>>
>
> Gdzie widziałaś?
> ;-P
> No dobra, robię. Pewnie mam "pluskwy" w domu ;-)
>
> Bardzo prosto robię: jarzyny jak na rosół - ale ładnie pokrojone w
> kosteczkę, dowolne ulubione części kurczaka - może być sama pierś.
> Mięso i warzywa zalać w rondlu wodą tyle, aby je przykryła na 2 cm.
> Posolić nieco. Przykryć. Gotować do miękkości mięsa, uzupełniając wodę do
> wyjściowej objętości. Pod koniec wrzucić 1 kostkę rosołu z kury Knorr (a
> co tam, kiedy dobre), popieprzyć, gotować jeszcze 10 minut,
> wrzucić trochę groszku konserwowego (niekoniecznie, ale warto spróbowac -
> wczoraj robiłam zupę lubczykową - mniam!), pogotować jeszcze 5 minut,
> wsypać 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego lub więcej. Odstawić z ognia,
> zaprawić zawiesiną z wody i mąki z łyżeczką śmietany, zamieszać, postawić
> na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotowe.
> Podawać z ryżem i buraczkami zasmażanymi lub innymi - ale co kto lubi. Dla
> mnie - buraczki proszę raz!
> ;-)
Bardzo, bardzo dziękuję :-)))
Aaaaa nie denerwuj się "pluskiew" nie masz w domu ;-) poprostu mam
opóźnienia w czytaniu, a o potrawce pisałaś chyba w lipcu... i tak mi się
zachciało....
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)
|