Data: 2007-09-30 22:19:53
Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: "miranka" <a...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
"Kuchni polskiej".
Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu, obiera
się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
mięsa.
Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem, do
tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło). Żółtko
zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso, żeby
się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
Anka
|