Data: 2006-05-09 07:17:34
Temat: Re: prawdziwe zdanie o jajkach
Od: <j...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:e3peb5$mbt$1@inews.gazeta.pl...
> j...@n...pl pisze:
>
>>>>Twój każdy post wskazuje na to, że masz "ogromną" wiedzę (piszę w
>>>>cudzysłowiu, bo to tylko wskazuje), to powinieneś wiedzieć z czego
>>>>składa się białko jajka jako otoczka jajka - jest samym białkiem, nie ma
>>>>innych substancji, które pomagają w jego trawieniu, i organizm musi
>>>>wtedy niepotrzebnie kombinować.
>>>
>>>Moze zdecydujesz sie na jedna wersje? Najpierw piszesz, ze bialko w
>>>bialku jaja jest zlej jakosci, a teraz wyjezdzasz z jakimis innymi
>>>substancjami? Rozwin, prosze, co rozumiesz pod pojeciem "inne substancje,
>>>ktore pomagaja w jego trawieniu", oraz "organizm musi wtedy niepotrzebnie
>>>kombinowac". Moze byc ciekawie :)>
>>>
>> Jak możesz nie rozumieć, że białko jajka (jako otoczka jajka) jest samym
>> "czystym" białkiem, a białko w żółtku zawiera wszystko co potrzebne
>> organizmowi.
>
> Ale jakiemu organizmowi? Kurczaka? Jajo jako calosc dostarcza optymalnego
> srodowiska do rozwoju pisklecia, ale co to ma do rzeczy w dyskusji o
> wartosci poszczegolnych czesci jaja dla CZLOWIEKA? Zadalem pytanie, wiec
> laskawie odpowiedz, zamiast zaslaniac sie tekstami typu "to trzeba tobie
> tlumaczyc?".
>
Ponieważ białko (jako otoczka jajka) jest samym białkiem, więc jedzenie tego
białka w dużej ilości jest szkodliwe, bo organizm nie lubi nadmiaru białka
(chodzi szczególnie o wątrobę). Coraz częściej lekarze biją na alarm, że
Polacy jedzą za dużo białka.
Pozdrawiam Jurek M.
|