Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.webcorp.com.pl!
not-for-mail
From: Ulka <u...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: prosba archiwalna
Date: Fri, 03 Mar 2000 08:18:49 +0100
Organization: Serwis RUBIKON - http://www.rubikon.pl
Lines: 32
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <S7wv4.23556$WD.606998@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.116.39.251
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: aquarius.webcorp.com.pl 952067960 3443 195.116.39.251 (3 Mar 2000 07:19:20
GMT)
X-Complaints-To: u...@w...com.pl
NNTP-Posting-Date: 3 Mar 2000 07:19:20 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24149
Ukryj nagłówki
> Dawno, bardzo dawno temu (chyba zdrowo ponad rok) byl przepis pstrag w
> migdalach na slodko, bodajze z pomaranczami. Jak ktos kojarzy, prosz
> euprzejmie o podeslanie ...
Znalazlam tylko taki, moze sie przyda:
3 jednoosobowe pstrągi (znaczy jeden pstrąg na osobę),
mąka (do obtoczenia pstrąga),
sól,
oliwa,
masło,
miód (najlepiej płynny),
migdały,
orzechy włoskie, laskowe itp.
Pstrągi najpierw patroszymy, myjemy, suszymy, solimy, obtaczamy w mące
i smażymy na oleju. Następnie układamy w
brytwannie,lub szklannym naczyniu jeden obok drugiego (ja wolę
szklanną brytwanę, nie trzeba później przekładać).
Polewamy płynnym miodem i posypujemy pokruszonymi orzechami.
Zapiekamy w temp. ok.180-190 st.C przez 10-15 min.
W tym czasie na patelni robimy sos:
1 łyżka masła,
sok z 1 pomarańcza,
sok z 1/2 cytryny,
2-3 łyżki miodu,
wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy do połączenia ze sobą.
Po wyjęciu pstrągów z piekarnika polewamy je sosem.
Ozdobić można plastrami cytryny i pomarańcza oraz czymś zielonym.
Życzę smacznego.
From: "Jolanta Pius" p...@f...onet.pl
--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl
|