« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2017-06-13 23:10:29
Temat: Re: prosze o przepistandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>>> 5dag drożdży
> na
>>> pół kg mąki
>
> Czy to nie za dużo drożdży na pół kilograma mąki ? Nie będzie mi sie
> odbijać ? ))) Pytam bo przy pieczeniu chleba na około 4 kg mąki tyle
> właśnie zużywam drożdży...)
> Pozdrawiam
>
Do ciast słodkich trzeba więcej drożdży, bo wbrew pozorom w bardziej
słodkim środowisku drożdże gorzej się rozmnażają - dlatego aby takie ciasto
rosło, musi ich być więcej na samym starcie.
Im więcej cukru, tym drożdże gorzej się rozmnażają i gorzej pracują, co
najlepiej widać, kiedy do ciasta drożdżowego wsypiesz za dużo cukru niż są
w stanie wytrzymać - wtedy cukier działa już zupełnie hamująco na ich
rozwój (czyli wtedy już jest konserwantem, jak w konfiturze) i drożdże
wcale nie pracują, przez co ciasto wcale nie rośnie.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2017-06-14 00:51:47
Temat: Re: prosze o przepisDnia Tue, 13 Jun 2017 23:09:24 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2017-06-13 o 09:39, JaMyszka pisze:
>> W dniu środa, 26 września 2007 09:12:20 UTC+2 użytkownik medea napisał:
>>
>>>
>>> Ja, odkąd znam ten przepis, robię go zawsze, kiedy mam ochotę na
>>> drożdżówkę z owocami. Udaje się zawsze i naprawdę jest pyszne.
>>> Ciasto drożdżowe nocne (z owocami lub bez)
>>> Wieczorem do miski wrzucamy:
>>> 5dag drożdży
>>> szklanka mleka
>>> szklanka cukru (można połączyć z cukrem waniliowym)
>>> pół szklanki oleju
>>> szczypta soli
>>> Zostawiamy w misce na noc, _nie_mieszając_składników_, pod przykryciem.
>>> Rano (ale zdarzało mi się robić to już po południu, bo rano nie miałam
>>> czasu) dodajemy:
>>> 3 jajka*
>>> pół kg mąki
>>> i dokładnie miksujemy w mikserem na gładką masę. Ciasto jest lejące się,
>>> nie takie jak zwykłe drożdżowe. Wlewamy masę do blachy (ja mam 24x30cm)
>>> i czekamy aż nieco urośnie. Potem wykładamy na wierzch owoce, wstawiamy
>>> do zimnego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w 170st. Po upieczeniu
>>> posypujemy cukrem pudrem.
>>> Ciasto nie wymaga wyrabiania, udaje się jak już pisałam zawsze, a w
>>> dodatku ma taka puszystość i lekkość, którą trudno osiągnąć robiąc
>>> tradycyjną drożdżówkę z wyrabianiem.
>>> * w oryginalnym przepisie jajka dodaje się też do miski na noc, ale ja
>>> to zmodyfikowałam, bo jajka lubią wyschnąć w tej misce przez 12 godzin i
>>> trudno je potem rozrobić.
>>> Pozdrawiam
>>> Ewa
>> Dopiero teraz upiekłam to ciasto i świadomie podbijam ten wątek.
>> Dziękuję :)
>
> Nie wyobrażam sobie ciasta drożdżowego z olejem, a nie z masłem.
>
Też sobie nie wyobrażałam, ale powyższe ciasto wyszło "całkiem całkiem
niczego sobie mniam" :-)
--
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2017-06-14 01:11:37
Temat: Re: prosze o przepisFragi <s...@o...pl> wrote:
> Też sobie nie wyobrażałam, ale powyższe ciasto wyszło "całkiem całkiem
> niczego sobie mniam" :-)
>
Zapewne. Jednak olej nie daje TEGO aromatu. Tylko masełko.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2017-06-14 01:27:13
Temat: Re: prosze o przepisDnia 13 Jun 2017 23:11:37 GMT, Ikselka napisał(a):
> Fragi <s...@o...pl> wrote:
>
>> Też sobie nie wyobrażałam, ale powyższe ciasto wyszło "całkiem całkiem
>> niczego sobie mniam" :-)
>>
>
> Zapewne. Jednak olej nie daje TEGO aromatu. Tylko masełko.
>
A to wiadomo... Masełko górą :-)
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2017-06-14 11:06:11
Temat: Re: prosze o przepisW dniu 13.06.2017 o 09:39, JaMyszka pisze:
>
> Dopiero teraz upiekłam to ciasto i świadomie podbijam ten wątek.
Norrrmalnie jakaś telepatia, bo 2 dni temu robiłam to ciasto po dłuższej
przerwie. Z truskawkami. :)
Tylko zapomniałam, że rośnie jak wariat i w odrobinę za małej blasze
upiekłam, wyszło wysokie na 10 cm. Ale już pożarte.
> Dziękuję :)
Na zdrowie!
Sama zostałam kiedyś obdarowana tym przepisem, więc chętnie się dzielę. :)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2017-06-14 11:31:15
Temat: Re: prosze o przepisW dniu 14.06.2017 o 01:27, Fragi pisze:
> Dnia 13 Jun 2017 23:11:37 GMT, Ikselka napisał(a):
>
>> Fragi <s...@o...pl> wrote:
>>
>>> Też sobie nie wyobrażałam, ale powyższe ciasto wyszło "całkiem całkiem
>>> niczego sobie mniam" :-)
>>>
>> Zapewne. Jednak olej nie daje TEGO aromatu. Tylko masełko.
>>
> A to wiadomo... Masełko górą :-)
Jeśli komuś tak bardzo zależy na maśle, to myślę, że spokojnie można
zastąpić olej roztopionym masłem. Cały sekret tego ciasta polega bowiem
na długim wyrastaniu.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2017-06-14 12:42:51
Temat: Re: prosze o przepisFEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 14.06.2017 o 01:27, Fragi pisze:
>> Dnia 13 Jun 2017 23:11:37 GMT, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Fragi <s...@o...pl> wrote:
>>>
>>>> Też sobie nie wyobrażałam, ale powyższe ciasto wyszło "całkiem całkiem
>>>> niczego sobie mniam" :-)
>>>>
>>> Zapewne. Jednak olej nie daje TEGO aromatu. Tylko masełko.
>>>
>> A to wiadomo... Masełko górą :-)
>
> Jeśli komuś tak bardzo zależy na maśle, to myślę, że spokojnie można
> zastąpić olej roztopionym masłem. Cały sekret tego ciasta polega bowiem
> na długim wyrastaniu.
Roztopione masło - i do lodówki? Przepis jest wtedy bez sensu. Masło
stężeje i ciasto nie wyrośnie. Logika Ci siada znowu.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2017-06-14 12:54:33
Temat: Re: prosze o przepisW dniu 14.06.2017 o 12:42, Ikselka pisze:
> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 14.06.2017 o 01:27, Fragi pisze:
>>> Dnia 13 Jun 2017 23:11:37 GMT, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Fragi <s...@o...pl> wrote:
>>>>
>>>>> Też sobie nie wyobrażałam, ale powyższe ciasto wyszło "całkiem całkiem
>>>>> niczego sobie mniam" :-)
>>>>>
>>>> Zapewne. Jednak olej nie daje TEGO aromatu. Tylko masełko.
>>>>
>>> A to wiadomo... Masełko górą :-)
>> Jeśli komuś tak bardzo zależy na maśle, to myślę, że spokojnie można
>> zastąpić olej roztopionym masłem. Cały sekret tego ciasta polega bowiem
>> na długim wyrastaniu.
> Roztopione masło - i do lodówki?
Do lodówki? Gdzie jest tak napisane?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2017-06-14 13:12:50
Temat: Re: prosze o przepisFEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 14.06.2017 o 12:42, Ikselka pisze:
>> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>> W dniu 14.06.2017 o 01:27, Fragi pisze:
>>>> Dnia 13 Jun 2017 23:11:37 GMT, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>> Fragi <s...@o...pl> wrote:
>>>>>
>>>>>> Też sobie nie wyobrażałam, ale powyższe ciasto wyszło "całkiem całkiem
>>>>>> niczego sobie mniam" :-)
>>>>>>
>>>>> Zapewne. Jednak olej nie daje TEGO aromatu. Tylko masełko.
>>>>>
>>>> A to wiadomo... Masełko górą :-)
>>> Jeśli komuś tak bardzo zależy na maśle, to myślę, że spokojnie można
>>> zastąpić olej roztopionym masłem. Cały sekret tego ciasta polega bowiem
>>> na długim wyrastaniu.
>> Roztopione masło - i do lodówki?
>
> Do lodówki? Gdzie jest tak napisane?
>
Bez lodówki też stężeje w takim czasie.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2017-06-14 13:55:45
Temat: Re: prosze o przepisW dniu 14.06.2017 o 13:12, Ikselka pisze:
> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 14.06.2017 o 12:42, Ikselka pisze:
>>> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>>> W dniu 14.06.2017 o 01:27, Fragi pisze:
>>>>> Dnia 13 Jun 2017 23:11:37 GMT, Ikselka napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Fragi <s...@o...pl> wrote:
>>>>>>
>>>>>>> Też sobie nie wyobrażałam, ale powyższe ciasto wyszło "całkiem całkiem
>>>>>>> niczego sobie mniam" :-)
>>>>>>>
>>>>>> Zapewne. Jednak olej nie daje TEGO aromatu. Tylko masełko.
>>>>>>
>>>>> A to wiadomo... Masełko górą :-)
>>>> Jeśli komuś tak bardzo zależy na maśle, to myślę, że spokojnie można
>>>> zastąpić olej roztopionym masłem. Cały sekret tego ciasta polega bowiem
>>>> na długim wyrastaniu.
>>> Roztopione masło - i do lodówki?
>> Do lodówki? Gdzie jest tak napisane?
>>
>
> Bez lodówki też stężeje w takim czasie.
Nie rób, przecież obowiązku nie ma.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |