« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-26 06:34:00
Temat: prosze o przepisMam spora prosbe..
Sezon sliwkowy dobiega konca a ja bardzo bym chciala zrobic ciasto z
sliwkami..
Przegladałam google i niestety nie znalazlam niczego co by mnie za ciekawilo
.Wiec gdyby ktos mial p[rzepis na ciasto z sliwkami drozdzowe badz kruche ,
(ale takie sprawdzone ktore sam piecze i smakuje domownikom ) to bardzo
prosze o pomoc..
m&m
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-26 06:48:28
Temat: Re: prosze o przepis
> Mam spora prosbe..
> Sezon sliwkowy dobiega konca a ja bardzo bym chciala zrobic ciasto z
> sliwkami..
> Przegladałam google i niestety nie znalazlam niczego co by mnie za
ciekawilo
> .Wiec gdyby ktos mial p[rzepis na ciasto z sliwkami drozdzowe badz kruche
,
> (ale takie sprawdzone ktore sam piecze i smakuje domownikom ) to bardzo
> prosze o pomoc..
spróbuj zrobić ciemne ciasto np murzynek i na powierzchni rozłóż śliwki,
warto spróbować, bardzo fajne połączenie
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-26 07:12:20
Temat: Re: prosze o przepisewa pisze:
> Mam spora prosbe..
> Sezon sliwkowy dobiega konca a ja bardzo bym chciala zrobic ciasto z
> sliwkami..
Ja, odkąd znam ten przepis, robię go zawsze, kiedy mam ochotę na
drożdżówkę z owocami. Udaje się zawsze i naprawdę jest pyszne.
Ciasto drożdżowe nocne (z owocami lub bez)
Wieczorem do miski wrzucamy:
5dag drożdży
szklanka mleka
szklanka cukru (można połączyć z cukrem waniliowym)
pół szklanki oleju
szczypta soli
Zostawiamy w misce na noc, _nie_mieszając_składników_, pod przykryciem.
Rano (ale zdarzało mi się robić to już po południu, bo rano nie miałam
czasu) dodajemy:
3 jajka*
pół kg mąki
i dokładnie miksujemy w mikserem na gładką masę. Ciasto jest lejące się,
nie takie jak zwykłe drożdżowe. Wlewamy masę do blachy (ja mam 24x30cm)
i czekamy aż nieco urośnie. Potem wykładamy na wierzch owoce, wstawiamy
do zimnego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w 170st. Po upieczeniu
posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto nie wymaga wyrabiania, udaje się jak już pisałam zawsze, a w
dodatku ma taka puszystość i lekkość, którą trudno osiągnąć robiąc
tradycyjną drożdżówkę z wyrabianiem.
* w oryginalnym przepisie jajka dodaje się też do miski na noc, ale ja
to zmodyfikowałam, bo jajka lubią wyschnąć w tej misce przez 12 godzin i
trudno je potem rozrobić.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-26 07:55:36
Temat: Re: prosze o przepisewa pisze:
> Mam spora prosbe..
> Sezon sliwkowy dobiega konca a ja bardzo bym chciala zrobic ciasto z
> sliwkami..
> Przegladałam google i niestety nie znalazlam niczego co by mnie za ciekawilo
> .Wiec gdyby ktos mial p[rzepis na ciasto z sliwkami drozdzowe badz kruche ,
> (ale takie sprawdzone ktore sam piecze i smakuje domownikom ) to bardzo
> prosze o pomoc..
>
>
> m&m
>
>
>
Szukaj pod hasłem "ciasto półkruche". Idealne do śliwek/jabłek/oo/...
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-26 12:58:48
Temat: Re: prosze o przepis
Witaj
Medea dziekuje za przepis, napewno go wykorzystam i wieczorem nastawie
ciasto. :)
MAm pytanie czy probowałas piec je np. z twarogiem??
Kiedys jadlam wlasnie drozdzowe z masa twarogowa..I tak sobie dumam czy aby
nie mozna bylo dac np. zamiast owocow twarogu na slodko..
A może probowalas??
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-26 12:58:48
Temat: Re: prosze o przepis
Witaj
Medea dziekuje za przepis, napewno go wykorzystam i wieczorem nastawie
ciasto. :)
MAm pytanie czy probowałas piec je np. z twarogiem??
Kiedys jadlam wlasnie drozdzowe z masa twarogowa..I tak sobie dumam czy aby
nie mozna bylo dac np. zamiast owocow twarogu na slodko..
A może probowalas??
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-26 14:26:08
Temat: Re: prosze o przepisewa pisze:
> Witaj
>
> Medea dziekuje za przepis, napewno go wykorzystam i wieczorem nastawie
> ciasto. :)
> MAm pytanie czy probowałas piec je np. z twarogiem??
Nie, nie próbowałam, chociaż chodziło mi po głowie, żeby zrobić je z
budyniem. Myślę, że nie powinno być problemu, o ile nie dasz tego
twarogu zbyt dużo. Ale może najpierw spróbuj z tymi owocami, żeby się
nie zniechęcić w razie czego ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-09-26 14:39:36
Temat: Re: prosze o przepisUżytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał
> Zostawiamy w misce na noc, _nie_mieszając_składników_,
Tylko się upewnię ... nie mieszając w ogóle ???
Tak jak wspię tak zostawić?
Czy jednak przemieszać ale nie rozmieszac do końca ???
Pozdrawiam
MOLNARka ... ciasta mi nie wychodzą ;-(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-09-26 14:47:56
Temat: Re: prosze o przepisMOLNARka pisze:
> Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał
>
>> Zostawiamy w misce na noc, _nie_mieszając_składników_,
>
> Tylko się upewnię ... nie mieszając w ogóle ???
> Tak jak wspię tak zostawić?
Tak, w ogóle bez mieszania. Wsypać i zostawić pod ściereczką w misce.
Nie sądzę, żeby kolejność wrzucania miała jakieś znaczenie, ale ja
wrzucam najpierw drożdże, potem cukier, olej i mleko. Następnego dnia
solidnie miksuję wszystko z jajami i mąką. Robiłam to ciasto dziesiątki
razy - za każdym razem się udawało.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-09-26 15:54:05
Temat: Re: prosze o przepisAha, drożdże rozkruszam.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |