Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepis na ciasto z wisniami
Date: Thu, 15 Mar 2001 10:37:30 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 43
Message-ID: <98q29c$a37$1@news.tpi.pl>
References: <98oj98$cbu$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 984648812 10343 213.25.246.186 (15 Mar 2001 09:33:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Mar 2001 09:33:32 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46532
Ukryj nagłówki
"Marzenna Kielan" <m...@s...pl> wrote in message
news:98oj98$cbu$1@news.tpi.pl...
> Witam wszystkich,
>
> szukam przepisu na ciasto z wisniami - oczywiscie pysznego,
Wyreczam Cie Magdo:)))
Wrzucam przepis na moje ukochane ciasto. Nie jest
trudne, i da sie zrobic w 2 godziny.
Placek z wisniami.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sa juz do kupienia mrozone i wypestkowane wisnie (Hortex),
dlatego mozna robic to ciasto nawet w zimie.
Kruche ciasto: 25 deko maki, 12 deko tluszczu (margaryna/ maslo)
10 dkg cukru, 1 cale jajko. Szybko zagniatamy i chowamy do
lodowki.
1 kilogram wisni - oczywiscie bez pestek - wrzucamy do pol
szklanki wrzatku oslodzonego 4 lyzkami cukru. Zagotowujemy raz,
jezeli "sosu" jest sporo, trzeba niestety odcedzic.
Kruchym ciastem wylepiamy tortownice, formujac wysoki brzeg -
jakies 3-4 cm. Pieczemy na jasno-zloty kolor. Zeby sie nie
polamal brzeg, mozna ciasto wylozyc folia alu i wysypac na nia
duza fasolke albo male kamyki (jak ktos ma).
W trakcie pieczenia spodu robimy ciasto biszkoptowe: 3 jajka
ubijamy na puch z 8 deko cukru. Najlepiej w kapieli wodnej,
bedzie szybciej i latwiej. Gdy masa zrobi sie sztywna, dodajemy 2
lyzki maki i 1/4 lyzeczki cynamonu.
Spod wysypujemy cieniutka warstwa tartej bulki, ukladamy na nim
wisnie. Zalewamy ciastem biszkoptowym i pieczemy okolo 20 minut.
Zanim calkiem wystygnie, mozna jeszcze posypac cukrem pudrem.
Pozdrawiam
Magda
za Magde W. skpoiowala
Jola L-L
|