Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepis na sernik z brzoskwiniami
Date: Sat, 17 Mar 2001 12:19:52 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 56
Message-ID: <98vh1d$dnd$1@news.tpi.pl>
References: <98oj98$cbu$1@news.tpi.pl> <98q29c$a37$1@news.tpi.pl>
<98q41p$vph$1@slimek.man.lublin.pl> <98qccq$suq$1@news.tpi.pl>
<98tpr0$pro$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 984827757 14061 213.25.246.186 (17 Mar 2001 11:15:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Mar 2001 11:15:57 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46722
Ukryj nagłówki
"gosiulkad" <g...@h...com> wrote in message
news:98tpr0$pro$1@news.onet.pl...
> Jeżeli to nie sprawi kłopotu, to prosiłabym o przepis na taki sernik. Z
góry
> wielkie dzięki. Pozdrawiam. Gosia
Bardzo prosze:)))
Sernik z brzoskwiniami:
1. 3 szkl. mąki
1 kostka masła
1/2 szkl. cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Z tego wszystkiego wyrobić ciasto i podzielić na dwie części:2/3 i
1/3
2/3 ciasta wyłożyć na blachę (wysmarowaną i posyp. bułką
tartą)blacha ok
36x26
1/3 włożyć do lodówki
2. 1/2 kg. twarogu- zmielić
1 jajko
1 budyń (sypki)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
Wyrobić masę serową i wyłożyć na ciasto
3. 1 puszka brzoskwiń -odsączyć pokroić w plastry i wyłożyć na masę
serowa
4 . Piana: 5 białek
1 szkl. cukru pudru
ubić białka stopniowo dodać cukier
Do ubitej piany z cukrem wmieszać delikatnie 1 łyżkę stołową mąki
ziemniaczanej.
Gotową pianę wyłożyć na owoce.
5 Na pianę potrzeć na tarce na duzych oczkach (lub pokruszyć) 1/3 ciasta
z lodówki.
6 Piec ponad godz. w temp 180-200
7 Polewa:
4 łyżki cukru zwykłego
1/3 kostki masła(margaryny)
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżka wody
zagotować w rondelku wszystko razem (tak jak przy murzynku), po
ochłodzeniu polać zygzakiem na gotowe ciasto
Smacznosci zycze Jola L-L
|