« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-05 08:44:34
Temat: przepis na skrzydełka z grillaczy ktoś ma sprawdzony przepis na skrzydełka (udka) z grilla???
z góry dziękuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-05 10:28:07
Temat: Re: przepis na skrzydełka z grillaUżytkownik "matech" <m...@p...onet.pl>
> czy ktoś ma sprawdzony przepis na skrzydełka (udka) z grilla???
Z rusztu są lepsze.
Posolić lekko i posmarować oliwą.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-05 14:57:12
Temat: Re: przepis na skrzydełka z grillaIn article <ccbac4$1f$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
> Użytkownik "matech" <m...@p...onet.pl>
> > czy ktoś ma sprawdzony przepis na skrzydełka (udka) z grilla???
>
> Z rusztu są lepsze.
> Posolić lekko i posmarować oliwą.
A co za różnica między rusztem a grillem?
Władysław
--
Always look on the bright side of death
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-05 16:16:12
Temat: Re: przepis na skrzydełka z grilla
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-29FFFA.16571205072004@newsfeed.onet.pl..
.
> A co za różnica między rusztem a grillem?
>
Przyłączam się do pytania Władysława, bo kiedyś zdarzyło mi się zamówić i z
jeść karkówkę z grilla a może właśnie rusztu.
To coś na czym wylądowała świeża karkówka miało średnicę co najmniej 1.5m a
ruszt wyglądał na stal nierdzewną z prętów o średnicy tak na oko 1cm (tak,
10mm).
Efekt był taki że na talerzu błyskawicznie wylądowało doskonale wypieczone
mięso, bez jakichkolwiek śladów przypalenia.
Może o to chodzi ?
TomekD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-05 16:34:30
Temat: Re: przepis na skrzydełka z grillaOn Mon, 05 Jul 2004 16:57:12 +0200, Wladyslaw Los
<w...@o...pl> wrote:
>In article <ccbac4$1f$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
>
>> U?ytkownik "matech" <m...@p...onet.pl>
>> > czy kto? ma sprawdzony przepis na skrzyde?ka (udka) z grilla???
>>
>> Z rusztu s? lepsze.
>> Posoli? lekko i posmarowa? oliw?.
>
>A co za ró?nica mi?dzy rusztem a grillem?
>
>W?adys?aw
u nas grill to cos, co grzeje od gory, ruszt to pewnie barbecue,
czyli grzeje od dolu.
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-05 20:13:47
Temat: Re: przepis na skrzydełka z grillaUżytkownik "TomekD" <t...@p...onet.pl>
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > A co za różnica między rusztem a grillem?
[...]
> Może o to chodzi ?
Dokładnie o to i jeszcze to, że najlepszy wykuty przez kowala a pręty są
w przekroju kwadratowe. Ponadto ruszt jest polski i kojarzy się z węglem
drzewnym i kamieniami dający w efekcie wyższą temperaturę a grill
najczęściej blaszany [b. rzadko żeliwny] i często podgrzewany gazem.
Tfuj.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 05:50:56
Temat: Re: przepis na skrzydełka z grillaIn article <ccccqv$7g2$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
> Użytkownik "TomekD" <t...@p...onet.pl>
> > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > > A co za różnica między rusztem a grillem?
> [...]
> > Może o to chodzi ?
>
> Dokładnie o to
Czyli o co?
> i jeszcze to, że najlepszy wykuty przez kowala a pręty są
> w przekroju kwadratowe. Ponadto ruszt jest polski
W ajkim sensie "polski"?
> i kojarzy się z węglem
> drzewnym i kamieniami dający w efekcie wyższą temperaturę a grill
> najczęściej blaszany [b. rzadko żeliwny] i
Zarówno "ruszt" jak i "grill" oznaczają dokładnie to samo -- metalową
kratkę na której kładzie się mięso do pieczenia nad ogniem. Różnica
tylko taka, że "ruszt" pochodzi z niemieckiego i słowo to występuje u
nas od stuleci, a "grill" przyszedł do nas niedawno z angielszczyzny.
> często podgrzewany gazem.
Te wszystkie grille na działkach, w ogódkach i w plenerze są podgrzewane
gazem?
Władysław
--
Always look on the bright side of death
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 09:51:03
Temat: Re: przepis na skrzydełka z grillaUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> "JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
> > Użytkownik "TomekD" <t...@p...onet.pl>
> > > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > > > A co za różnica między rusztem a grillem?
> > [...]
> > > Może o to chodzi ?
> > Dokładnie o to
> Czyli o co?
> > i jeszcze to, że najlepszy wykuty przez kowala a pręty są
> > w przekroju kwadratowe. Ponadto ruszt jest polski
> W ajkim sensie "polski"?
Rusz jest bardziej polski bo dłużej u nas zadomowiony i występuje w
wiekszej ilosci słowników.
> > i kojarzy się z węglem [...]
> Zarówno "ruszt" jak i "grill" oznaczają dokładnie to samo -- metalową
> kratkę [...]
Generalnie co do treści masz rację, ale kratka kratce nierówna, a liczy
się też konstrukcja i itd.,itp.
Dużo by pisać, pooglądaj zdjecia http://www.bbq.com/ i szybko sam
zauważysz różnicę.
Poza kratką z prawdziwym rusztem [takim dawnym] niewiele ma to
wspólnego.
> > często podgrzewany gazem.
> Te wszystkie grille na działkach, w ogódkach i w plenerze są
podgrzewane
> gazem?
Grille (BBQ) tak, ale u nas to jeszcze rzadkość.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 11:36:03
Temat: Re: przepis na skrzydełka z grilla
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-796704.07505606072004@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <ccccqv$7g2$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
>
> > Użytkownik "TomekD" <t...@p...onet.pl>
> > > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > > > A co za różnica między rusztem a grillem?
> > [...]
> > > Może o to chodzi ?
> >
> > Dokładnie o to
>
> Czyli o co?
>
> > i jeszcze to, że najlepszy wykuty przez kowala a pręty s?
> > w przekroju kwadratowe. Ponadto ruszt jest polski
>
>
> W ajkim sensie "polski"?
>
> > i kojarzy się z węglem
> > drzewnym i kamieniami daj?cy w efekcie wyższ? temperaturę a grill
> > najczę?ciej blaszany [b. rzadko żeliwny] i
>
> Zarówno "ruszt" jak i "grill" oznaczaj? dokładnie to samo -- metalow?
> kratkę na której kładzie się mięso do pieczenia nad ogniem. Różnica
> tylko taka, że "ruszt" pochodzi z niemieckiego i słowo to występuje u
> nas od stuleci, a "grill" przyszedł do nas niedawno z angielszczyzny.
>
> > często podgrzewany gazem.
>
> Te wszystkie grille na działkach, w ogódkach i w plenerze s? podgrzewane
> gazem?
>
> Władysław
>
A Władysław jak zwykle w formie ;-)
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 15:16:07
Temat: Re: przepis na skrzydełka z grillaUżytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@v...pl>
> A Władysław jak zwykle w formie ;-)
Uderz w ruszt/grilla* a Alex się odezwie
:-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
*niepotrzebne skreślić
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |