Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "beny76" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepisy na zimno poszukiwane
Date: Thu, 24 Jul 2003 09:43:16 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 120
Sender: b...@o...pl@kat01229043.visp.energis.pl
Message-ID: <bfob2s$jl$1@news.onet.pl>
References: <bfm9ca$sre$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: kat01229043.visp.energis.pl
X-Trace: news.onet.pl 1059041180 629 62.29.229.43 (24 Jul 2003 10:06:20 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jul 2003 10:06:20 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:166184
Ukryj nagłówki
Sałatki prosimy ? :) 5 salatek ponizej, ktore sam zrobilem i byly ok!
Przepisy brane z "Wirtualnej kuchni". prawdopodobny adres
http://www.kuchnia.3miasto.pl
1) Pikantna sałatka serowa
25 dag sera tylżyckiego
2 średnie cebule
2 czerwone papryki
2 łyżki oleju
4 łyżki octu
1-2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
sól, pieprz
odrobina cukru do smaku
Cebule obrać. Potem pokroić na półtalarki. Papryki umyć, dokładnie oczyścić
z gniazd nasiennych. Żółty ser pokroić w równe słupki. Liście sałaty
dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Kilka całych liści odłożyć,
resztę porwać palcami na małe kawałki. Przerządzić sos do sałatki. W
miseczce wymieszać musztardę z octem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i
odrobiną cukru. Na koniec dodać olej, ubić /olej musi związać się z resztą
składników sosu/. Przygotowane składniki sałatki połączyć /oprócz całych
liści sałaty/. Delikatnie przemieszać z częścią sosu. Cztery talerzyki
udekorować liśćmi, dodać porcje sałatki z pikantnym sosem.
2) Salatka z kielkow sojowych
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
150 g kielkow sojowych,
1/2 peczka natki pietruszki,
1 lyzka ziaren sezamowych.
Sos:
1/4 filizanki sosu sojowego,
1/4 filizanki lekkiego octu,
szczypta imbiru.
1. Sezam uprazyc na suchej patelni, az zacznie wydawac mocny aromat.
2. Wymieszac w kubku skladniki sosu.
3. Kielki obrac z wlosowatych korzonkow, umyc, wrzucic na chwile do wrzatku,
odcedzic na sicie, oplukac w zimnej wodzie, osuszyc z nadmiaru wody na
sciereczce.
4. Pietruszke umyc, zanurzyc na 1/2 min. we wrzatku, osoczyc, pokroic na
trzycentymetrowe kawalki.
5. Wymieszac razem jarzyny, polac sosem.
6. Przelozyc na indywidualne glebokie czareczki, kazda porcje posypac
szczypta
ziaren sezamu, podawac jako dodatek na zimno.
3)Salatka z tofu i pieczarek
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
250 g tofu,
200 g malych pieczarek,
1/2 glowki endywii,
100 g mielonych orzechow laskowych,
1 peczek rzodkiewek,
2 lyzki soku cytrynowego,
2 lyzki oleju,
sol, pieprz.
1. Pieczarki obrac, oplukac, pokroic w plasterki. Skropic 1 lyzka soku
cytrynowego. Rzodkiewki oplukac, przekroic na polowki. Z endywii odciac
korzenie,
usunac zewnetrzne liscie. Oplukac, osaczyc z wody.
2. Tofu pokroic w kostke, wymieszac z 1 lyzka soku cytrynowego.
3. W misce rozetrzec olej z sola i pieprzem. Wymieszac z pieczarkami,
rzodkiewkami i tofu.
4. W szklanej salaterce ulozyc liscie endywii. Pieczarki, rzodkiewki i tofu
polozyc na lisciach, posypac mielonymi orzechami. Salatke mozna podac z
grzankami. Najlepszy do salatki jest olej orzechowy.
4) Sałatka grecka 1
ogórek,
2-3 pomidory,
cebula,
zielona papryka,
6 łyżek oliwy,
2 łyżki octu winnego,
1/2 łyżeczki soli,
pieprz,
czarne oliwki z puszki,
ser feta,
Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte, osuszone i również nie
obrane pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę
oczyścić z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą
i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać.
Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem.
Zalać sosem i wymieszać tuż przed podaniem.
Grecki owczy ser feta można zastąpić polską bryndzą lub
słonym białym twarogiem.
5) Sałatka kukurydziana
1 puszka kukurydzy konserwowanej
1 puszka groszku konserwowanego
200-250 g sera zoltego najlepiej miekki
majonez
1 puszka tunczyka w sosie wlasnym
bierzesz to wszystko mieszasz razem (ser najlepiej pokroic w kostke)
dodajesz majonezu w zaleznosci ile lubisz przyprawiasz i gotowe
pozdrawiam - beny76
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bfm9ca$sre$1@news.onet.pl...
> Witam.
>
> Niedługo robie impreze i potrzebuje ciekawych przepisów, tylko coś na
zimno
> i bez mięsa. Może jakieś fajne desery i sałatki, coś nadającego się na
upał.
> Będę wdzięczna za każdą propozycje.
>
> Pozdrawiam,
> Anna Styś
>
>
|