Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for
-mail
From: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pyszne tajskie kluchy
Date: Mon, 18 Feb 2002 23:56:10 -0500
Organization: paranoid international
Lines: 65
Sender: p...@p...onet.pl@p69-175.acedsl.com
Message-ID: <8...@4...com>
References: <g...@4...com>
<5...@n...onet.pl>
Reply-To: k...@s...killer_acedsl.com
NNTP-Posting-Host: p69-175.acedsl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1014094132 8545 66.114.69.175 (19 Feb 2002 04:48:52 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Feb 2002 04:48:52 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96626
Ukryj nagłówki
On 17 Feb 2002 01:07:29 +0100, <i...@y...com> wrote:
>Bardzo mi milo ze masz sprawdzone tajskie przepisy.
na razie dopiero sie rozwijam w tym kierunku, ale mam o tyle dobrze,
ze jakies dwa-trzy miesiace temu na rogu mojej ulicy otwarto tajska
knajpe, w ktorej genial-nie gotuja. poniewaz interes jest kameralny,
rodzinny, a my z mezem czesto tam chodzimy, po pierwsze mam okazje
porownac, jak powinno to smakowac, a po drugie zawsze moge sprobiowac
dopytac kucharzy, jak wyczarowuja te cuda.
na razie moge ci podrzucic jeszcze sprawdzony przepis na inne kluchy -
pad thai (proporcje na 4-6 glodnych ludzi):
opakowanie (400-500-gramowe) makaronu ryzowego (tez tego szerokiego)
250 g surowych obranych krewetek
500 g miesa z piersi kurczaka (polowe tej ilosci, jesli mamy
krewetki), pokrojonego w male kawaleczki(takie na raz do ust); moze
tez byc zamiast tego wieprzowina, wolowina lub np. mieszanka krewetek
i malych osmiorniczek - to juz rzecz gustu
125 g pokrojonego drobno twardego tofu
100 g posiekanych surowych (=nie solonych, najlepiej takich swiezo
obranych z lupinek) orzeszkow ziemnych
100 g chnskie dymki (mozna zastapic zielonymi czesciami zwyklej,
rodzimej), pokrojonej w 2-centmetrowe kawalki
szklanka zielonej fasolki szparagowej,pokrojonej w 2-3 cm kawalki
1 jajko na osobe
1 mala szalotka, drobno posiekana
lyzeczka pieprzu
3-4 zabki czosnku, zmiazdzone
po 1/4 szklanki sosu sojowego, sosu rybnego i cukru (najlepiej palmowy
albo ciemny trzcinowy)
olej roslinny do smazenia
1. namoczyc makaron ryzowy przez 30 min albo az zmieknie. odsaczyc,
odstawic na bok.
2. rozgrzac olej w woku, wrucac kolejno: szalotke i czosnek - smazyc
mieszajac przez jakas minute lub dwie; dodac tofu - smazyc mieszajac
przez jakas minute lub dwie; dodac orzeszki, smazyc mieszajac przez
jakas minute-dwie; dodac sosy sojowy i rybny oraz pieprz (ja dodaje
jeszcze odrobine suszonego imbiru w proszku); smazyc mieszajac przez
jakas minute-dwie; dodac cukier; smazyc mieszajac przez jakas
minute-dwie;dodac krewetki i mieso, smazyc mieszajac przez jakies 3
minuty; kiedy mieso juz jest miekkie, dodac rozbeltane jajka, smazyc
mieszajac jakies 2 minuty; jesli mieso nei puscilo sokow, lepiej dodac
jakies 3 lyzki wody, nastepnie dodac makaron i smazyc mieszajac
intensyniwe, zeby kluchy sie nie przypalily. sprobowac jak smakuje:
jesli czegos mu brak, dodac sosu sojowego, rybnego lub cukru; jesli
jest slodko-pikantne i pyszne, dorzucic dymke, podsmazyc jeszcze
moment i podawac,posypane kielkami sojowymi lub fasoli mung i
udekorowane cwiartka cytryny. lubi tez pikantny tajski sos chili.
uwagaL jesli robisz to z wolowina, ktora wydziela sporo sokupodczas
smazenia, nie dodawaj wody, bo wyjdzie za wodniste!
ufff. jutro moze zrobie kurczaka z orzeszkami nerkowca (znalazlam
przepis) - jak wyjdzie dobry, podziele sie przepisem :)
smacznego,
kamila
--
kids are for people who can't have cats.
|