Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.s
tu.neva.ru!news.albasani.net!not-for-mail
From: Michwelt <m...@...ah.o-o.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [pytanie] Mięso jak z hamburgera
Date: Wed, 5 Dec 2007 16:03:29 +0100
Organization: albasani.net
Lines: 62
Sender: Michwelt <>
Message-ID: <8vmdef2o83ns$.dlg@michwelt.michwelt>
References: <f...@m...michwelt>
<1...@4...net>
<q...@m...michwelt> <5...@m...uni-berlin.de>
<gnss7rr6whcj$.dlg@michwelt.michwelt> <fj6ans$r5s$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: m...@...ah.o-o.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.albasani.net
yQr7jgdgcpz4zVuE9NwwKMGo8V8dupSyDzvjuidEQJqjkawx6NHg8dbDTkir/M3ieaMozWHIYc8BMrGXaAQcks9I6l6GMz6VD+qUmHMC+lPvUWuyHbv+ZPuLP7Q+ZowI
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Dec 2007 15:03:30 +0000 (UTC)
X-User-ID: i7KmyPOd8QGUvAI28uKFeneGa0++KkQVij3o4XCZ20k=
Cancel-Lock: sha1:GBdAjdv1xh7N5xRs+Auz2P0K1Dw=
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
X-NNTP-Posting-Host: LHjeYbZns9GXKfBIguQCG86+lQchgO3guhsCsyU9Sy4=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306933
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 5 Dec 2007 14:57:49 +0100, flower napisał(a):
> Użytkownik "Michwelt" <m...@...ah.o-o.com> napisał w wiadomości
> news:gnss7rr6whcj$.dlg@michwelt.michwelt...
>> Dnia Wed, 05 Dec 2007 13:06:18 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>>
>>> Michwelt schrieb:
>>>> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:56:18 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia Tue, 4 Dec 2007 17:28:06 +0100, Michwelt napisał(a):
>>>>>
>>>>>> mięso wołowe mielone.
>>>>> Niezły dowcip - "mięso" :-/
>>>>>
>>>>> Jeśli naprawdę chcesz mieć dokładnie TO, to idź na targ i kup
> najtańsze
>>>>> resztki wołowiny (głównie powięzi i mięso z partii brzusznych),zmiel,
> dodaj
>>>>> skrobię ziemniaczaną, posól, popieprz, uformuj placuszki i usmaż.
>>>>> I tak będzie to lepsze, niz TO, co sprzedają u nas pod nazwą
> "hamburger"...
>>>>
>>>> Bzdura. Nawet jeśli jesteś przyzwyczajona do smaku hamburgerów z Makro
> czy
>>>> z Biedronki, to nie znaczy, że inni również.
>>>>
>>>> McDonald's a zwłaszcza Burger King (moim zdaniem najlepsze hamburgery -
>>>> whoopery) mają całkiem przyzwoite mięso. Pytałem o sposób przyrządzenia
> i
>>>> ewentualnie konkretne mięso jakie kupić. Jak nie masz pojęcia o czym
>>>> piszesz, to nie wypowiadaj się.
>>>>
>>>
>>> ona już jest taka "anty". A McD i BK mają bardzo ostre kontrole.
>>>
>>> Przyrządzanie: mięso (chuda wołowina, np. taka na rolady) posiekać
>>> drobno, a jak się komuś nie chce, to można ostatecznie przekręcić przez
>>> maszynkę, zrobić placki (rozwałkować na odpowiednią grubość między
>>> folią) i dać do lodówki lub lepiej zamrażarki na 4-5h. To zapobiega
>>> rozwalaniu się placków. W oryginalnym nie ma nic w środku, ale można dać
>>> sól, pieprz i ewentualnie musztardę do smaku (ja lubię). Można też wsio
>>> rozwałkować na 1-1.5cm i wycinać okrągłe kółka szklanką czy formą z
>>> puszki po konserwach (nieźle wychodzi). Smażyć krótko najlepiej na
>>> grillu po obu stronach. Nie za długo, bo zrobi się podeszwa.
>>> Reszta dekoracji do smaku. Aha, mi się nie chce siekać i przekręcać.
>>> Kupuję gotowego tatara w sklepie.
>>>
>>> Waldek
>>
>> Bardzo dziękuję! Spróbuję na pewno!
>
> Jeżeli dobrze wpisałem adres, to powinieneś coś na priv otrzymać. Daj znać
> na grupie, czy doszło.
Dobrze wpisałeś adres! Doszło! Szerokie opracowanie. Dziękuję bardzo. W
sumie nie wiedziałem, że jest tyle rodzajów hamburgera. A jak się, w takim
razie, nazywa "typowy" hamburger typu "whooper"? :)
--
pozdrawiam,
Michwelt
(adres e-mail w polu nadawcy, bez "-")
|