« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-02 10:36:06
Temat: pytanie spożywczeGdzie w 3city mozna kupić:
- mąkę żytnią
- glutaminian sodu
(w Hicie i Geant'ie nie ma)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-02 10:46:50
Temat: Re: pytanie spożywcze> Gdzie w 3city mozna kupić:
> - mąkę żytnią
> - glutaminian sodu
> (w Hicie i Geant'ie nie ma)
To został Ci jeszcze Auchan na obwodnicy i wszelkie sklepy ze "zdrową"
żywnością :)
Robisz żurek ?
Lilly was here
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 10:53:17
Temat: Re: pytanie spożywcze
Lilly was here wrote:
> Robisz żurek ?
zamierzam
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 11:26:36
Temat: Re: pytanie spożywcze
sadyl napisał(a) w wiadomości: <3...@p...onet.pl>...
>
>
>ostry wrote:
>>
>> Kup gotowca - zakwas kujawski ( taki w plastykowej butelce - trzymają go
w
>> lodówce )
>
>A nie jest to aby jakiś regionalny wynalazek ?
>Nazwa "kujawski" sugeruje, że robia go gdzieś kolo Ciebie (może we
>Włocławku)
>Jak w 3city nie znajdę, to będę musiał czekać do przyszłego poniedziałku
>:(
>W weekend jadę do Bromberga dać głos :)
>
W okolicach Wloclawka to mozna taki zakwas kupic z beczki - i to jest pycha
dopiero
Marek
z Lublina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 11:47:20
Temat: Re: pytanie spożywcze> > Robisz żurek ?
>
> zamierzam
Kup gotowca - zakwas kujawski ( taki w plastykowej butelce - trzymają go w
lodówce )
A reszta dodatków wg upodobania.
Ja robię tak :
Włoszczyzna, boczek wędzony, dwa ząbki czosnku, dużo białej kiełbasy
parzonej - nie szumuje się :), kilo ziemniaków ( krojone w kostkę ), dwa,
trzy suszone grzybki, sól, pieprz czarny, majeranek suszony, butelka zakwasu
( przeważnie kupuję dwie - dodaję od 1 +1/2 do dwóch - zakwas zakwasowi
nierówny :)
Boczek kroisz w kostkę, przesmażasz na tłuszczu, wrzucasz do gotującej się
wody w garnku, dodajesz pokrojoną wg uznania włoszczyznę ( pory, i inne
liście wyrzuć po podgotowaniu, nie będzie farfocli i "włosów" w zupie :)
wrzucasz pokrojone w kawałki ząbki czosnku, ziemniaki, grzybki, dodajesz
majeranku i gotujesz do zmięknięcia, następnie wrzucasz pokrojoną w
plasterki kiełbasę, zakwas , przyprawiasz do smaku ( ewentualnie dodajesz
część drugiego zakwasu ), zagotowujesz, na dno talerza kładziesz połówki
gotowanych jajek, zalewasz zupą i podajesz. Smacznego.
ostry
P.S. Można ziemniaki podać oddzielnie - ale w tedy lepiej gniecione ze
smażonym boczkiem wędzonym i cebulką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 11:55:55
Temat: Re: pytanie spożywczeUżytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:39D86516.3C48809A@poczta.onet.pl...
> Gdzie w 3city mozna kupić:
> - mąkę żytnią
> - glutaminian sodu
> (w Hicie i Geant'ie nie ma)
Glutaminian sodu to po prostu proszek do pieczenia,
a mąkę żytnią znajdziesz w każdej małej piekarni,
wystarczy, że się ładnie uśmiechniesz.
Albo w Gdańskich Młynach i Spichlerzach - może mają jakiś sklep firmowy.
Żurek robisz?????
Mniam!
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 11:58:42
Temat: Re: pytanie spożywcze
ostry wrote:
>
> Kup gotowca - zakwas kujawski ( taki w plastykowej butelce - trzymają go w
> lodówce )
A nie jest to aby jakiś regionalny wynalazek ?
Nazwa "kujawski" sugeruje, że robia go gdzieś kolo Ciebie (może we
Włocławku)
Jak w 3city nie znajdę, to będę musiał czekać do przyszłego poniedziałku
:(
W weekend jadę do Bromberga dać głos :)
> dużo białej kiełbasy
> parzonej - nie szumuje się :),
a można zwykła odszumować w osobnym garze?
> pory, i inne
> liście wyrzuć po podgotowaniu, nie będzie farfocli i "włosów" w zupie :)
zawsze tak robię z każdą zupą
> P.S. Można ziemniaki podać oddzielnie - ale w tedy lepiej gniecione ze
> smażonym boczkiem wędzonym i cebulką.
Miejże litość: dzisiaj jeszcze nic nie jadłem :)
Mam zaślinić klawiaturę ?
:))
A w ogóle to duże dzięki za przepis - skorzystam na pewno.
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 12:04:18
Temat: Re: pytanie spożywcze
"-A.L.A.M.O.-" wrote:
>
> Glutaminian sodu to po prostu proszek do pieczenia,
w życiu - proszek do pieczenia to weglan albo pirofosforan sodowy albo
mix obu
> a mąkę żytnią znajdziesz w każdej małej piekarni,
wpadłem na to, ale jakoś w moich okolicach nie rzuciła mi się w oczy
mała piekarnia
> wystarczy, że się ładnie uśmiechniesz.
z tym może być problem - nie widziałeś mojego uśmiechu :)))
> Albo w Gdańskich Młynach i Spichlerzach - może mają jakiś sklep firmowy.
może i mają, ale nie wiem gdzie.
Jak nie znajdę gdzie indziej, to do nich zadzwonię
> Żurek robisz?????
Prorok jaki czy co ?
sadtyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 12:15:02
Temat: Re: pytanie spożywcze
> A nie jest to aby jakiś regionalny wynalazek ?
> Nazwa "kujawski" sugeruje, że robia go gdzieś kolo Ciebie (może we
> Włocławku)
No to poszukaj innego zakwasu ( rozumiem, że masz straszne łaknienie na
żurek ?:) - jak byś sam chciał zrobić to może nie wyjść i tak czy ineczej
będziesz zmuszony kupić gotowy.
Pod pojęciem innego zakwasu rozumiem składający się wyłącznie z mąki i wody
( nie jest konserwowany w żaden sposób )
> > dużo białej kiełbasy
> > parzonej - nie szumuje się :),
>
> a można zwykła odszumować w osobnym garze?
Robiłem tak ale to nie to samo - zupka nie chwyci smaku tak jak gotowanie
bezpośrednie. Poza tym z surowymi trzeba uważać ( zwłaszcza w marketach ) -
okres przydatności do spożycia naciągajhą do granic i kiełbacha może być po
prostu wstrętna ), parzone są bezpieczniejsze. Jeśli chcesz surową to kup w
"zaprzyjaźnionym" sklepie albo apkowane przez inną firę mięsną ( nie żadne
tam Leder Price ).
> Miejże litość: dzisiaj jeszcze nic nie jadłem :)
> Mam zaślinić klawiaturę ?
Ja też nie.... :(
Ale zawsze to fajnie tak się poznęcać :)))
ostry
P.S. Co do zakwasu to jeszcze ponoć poza mąką ( jak już ją dostaniesz :)
należy dodać ( nie znam proporcji ) chlep żytni podpieczony na sucho w
piekarniku ( grzanki ), połamany na kawałki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 12:37:31
Temat: Re: pytanie spożywcze
ostry wrote:
>
> > a można zwykła odszumować w osobnym garze?
>
> Robiłem tak ale to nie to samo - zupka nie chwyci smaku tak jak gotowanie
> bezpośrednie. Poza tym z surowymi trzeba uważać ( zwłaszcza w marketach ) -
> okres przydatności do spożycia naciągajhą do granic i kiełbacha może być po
> prostu wstrętna ), parzone są bezpieczniejsze. Jeśli chcesz surową to kup w
> "zaprzyjaźnionym" sklepie albo apkowane przez inną firę mięsną ( nie żadne
> tam Leder Price ).
>
Sęk w tym, ze mam ustalone dobre źródło na białą surową a nigdy nie
kupowałem parzonej więc właśnie obawiam się co do jej jakości przy
losowym zakupie.
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |