Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "ostry" <o...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pytanie spożywcze
Date: Mon, 2 Oct 2000 14:15:02 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 36
Message-ID: <8r9u7f$ig1$1@flis.man.torun.pl>
References: <3...@p...onet.pl> <8r9p1p$gve$1@flis.man.torun.pl>
<3...@p...onet.pl> <8r9sjd$i2o$1@flis.man.torun.pl>
<3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.2
X-Trace: flis.man.torun.pl 970488879 18945 158.75.50.2 (2 Oct 2000 12:14:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 2 Oct 2000 12:14:39 GMT
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.man.torun.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34780
Ukryj nagłówki
> A nie jest to aby jakiś regionalny wynalazek ?
> Nazwa "kujawski" sugeruje, że robia go gdzieś kolo Ciebie (może we
> Włocławku)
No to poszukaj innego zakwasu ( rozumiem, że masz straszne łaknienie na
żurek ?:) - jak byś sam chciał zrobić to może nie wyjść i tak czy ineczej
będziesz zmuszony kupić gotowy.
Pod pojęciem innego zakwasu rozumiem składający się wyłącznie z mąki i wody
( nie jest konserwowany w żaden sposób )
> > dużo białej kiełbasy
> > parzonej - nie szumuje się :),
>
> a można zwykła odszumować w osobnym garze?
Robiłem tak ale to nie to samo - zupka nie chwyci smaku tak jak gotowanie
bezpośrednie. Poza tym z surowymi trzeba uważać ( zwłaszcza w marketach ) -
okres przydatności do spożycia naciągajhą do granic i kiełbacha może być po
prostu wstrętna ), parzone są bezpieczniejsze. Jeśli chcesz surową to kup w
"zaprzyjaźnionym" sklepie albo apkowane przez inną firę mięsną ( nie żadne
tam Leder Price ).
> Miejże litość: dzisiaj jeszcze nic nie jadłem :)
> Mam zaślinić klawiaturę ?
Ja też nie.... :(
Ale zawsze to fajnie tak się poznęcać :)))
ostry
P.S. Co do zakwasu to jeszcze ponoć poza mąką ( jak już ją dostaniesz :)
należy dodać ( nie znam proporcji ) chlep żytni podpieczony na sucho w
piekarniku ( grzanki ), połamany na kawałki
|