Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "ostry" <o...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pytanie spożywcze
Date: Mon, 2 Oct 2000 13:47:20 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 32
Message-ID: <8r9sjd$i2o$1@flis.man.torun.pl>
References: <3...@p...onet.pl> <8r9p1p$gve$1@flis.man.torun.pl>
<3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.2
X-Trace: flis.man.torun.pl 970487213 18520 158.75.50.2 (2 Oct 2000 11:46:53 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 2 Oct 2000 11:46:53 GMT
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.man.torun.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34774
Ukryj nagłówki
> > Robisz żurek ?
>
> zamierzam
Kup gotowca - zakwas kujawski ( taki w plastykowej butelce - trzymają go w
lodówce )
A reszta dodatków wg upodobania.
Ja robię tak :
Włoszczyzna, boczek wędzony, dwa ząbki czosnku, dużo białej kiełbasy
parzonej - nie szumuje się :), kilo ziemniaków ( krojone w kostkę ), dwa,
trzy suszone grzybki, sól, pieprz czarny, majeranek suszony, butelka zakwasu
( przeważnie kupuję dwie - dodaję od 1 +1/2 do dwóch - zakwas zakwasowi
nierówny :)
Boczek kroisz w kostkę, przesmażasz na tłuszczu, wrzucasz do gotującej się
wody w garnku, dodajesz pokrojoną wg uznania włoszczyznę ( pory, i inne
liście wyrzuć po podgotowaniu, nie będzie farfocli i "włosów" w zupie :)
wrzucasz pokrojone w kawałki ząbki czosnku, ziemniaki, grzybki, dodajesz
majeranku i gotujesz do zmięknięcia, następnie wrzucasz pokrojoną w
plasterki kiełbasę, zakwas , przyprawiasz do smaku ( ewentualnie dodajesz
część drugiego zakwasu ), zagotowujesz, na dno talerza kładziesz połówki
gotowanych jajek, zalewasz zupą i podajesz. Smacznego.
ostry
P.S. Można ziemniaki podać oddzielnie - ale w tedy lepiej gniecione ze
smażonym boczkiem wędzonym i cebulką.
|