Data: 2000-10-02 11:47:20
Temat: Re: pytanie spożywcze
Od: "ostry" <o...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Robisz żurek ?
>
> zamierzam
Kup gotowca - zakwas kujawski ( taki w plastykowej butelce - trzymają go w
lodówce )
A reszta dodatków wg upodobania.
Ja robię tak :
Włoszczyzna, boczek wędzony, dwa ząbki czosnku, dużo białej kiełbasy
parzonej - nie szumuje się :), kilo ziemniaków ( krojone w kostkę ), dwa,
trzy suszone grzybki, sól, pieprz czarny, majeranek suszony, butelka zakwasu
( przeważnie kupuję dwie - dodaję od 1 +1/2 do dwóch - zakwas zakwasowi
nierówny :)
Boczek kroisz w kostkę, przesmażasz na tłuszczu, wrzucasz do gotującej się
wody w garnku, dodajesz pokrojoną wg uznania włoszczyznę ( pory, i inne
liście wyrzuć po podgotowaniu, nie będzie farfocli i "włosów" w zupie :)
wrzucasz pokrojone w kawałki ząbki czosnku, ziemniaki, grzybki, dodajesz
majeranku i gotujesz do zmięknięcia, następnie wrzucasz pokrojoną w
plasterki kiełbasę, zakwas , przyprawiasz do smaku ( ewentualnie dodajesz
część drugiego zakwasu ), zagotowujesz, na dno talerza kładziesz połówki
gotowanych jajek, zalewasz zupą i podajesz. Smacznego.
ostry
P.S. Można ziemniaki podać oddzielnie - ale w tedy lepiej gniecione ze
smażonym boczkiem wędzonym i cebulką.
|