Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!new
s.us.edu.pl!mercury.newsgate.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pytanko
Date: 22 Jun 2000 10:11:27 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 33
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <00bc01bfdc20$ca76a2e0$cf0ba0d4@tea>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30061
Ukryj nagłówki
-----Original Message-----
From: Zalewscy <j...@p...onet.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 21 czerwca 2000 20:21
Subject: Odp: pytanko
>
>Wojtek Maj wrote:
>> Wprawdzie ja nie z Wlkp ale na ziemniaczki z gziką to mi narobiłaś smaku
>oj
>> tak. Na pyzy drożdżowe na parze też.
>
>W kwestii formalnej (chociaz raz ja, a nie Wladyslaw :-):
>- nie z gziką - ale z gzikiem (ten gzik, czyli ser twarogowy ze smietana)
>- i nie pyzy - ale kluchy (kluchy na lumpie, jak mawialy moje ukochane
>Babcie z Kosciana)
>pozdrowienia
>Ula
No nie do konca Ulenko, czesciej mowi sie ten gzik, ale ta gzika (w Poznaniu
przynajmniej) tez funkcjonuje (pamietam jak moj wujek z Łazarza mowil do
ciotki: "Dej mi tej gziki, przeciez suchych sznytek nie bede jod"). A z
kluchami to tez chyba jest tak, ze w Poznaniu mowi sie na nie po prostu pyzy
(przynajmniej u mnie w rodzinie pod pojeciem pyz wszyscy rouzmieja kluchy
drozdzowe gotowane na parze - wszystko inne to kluchy. Za to rodzina spod
Poznania nazywa je kluchami na lachu albo na lompie, jak napisalas:-)
Kurcze, ale dyskusje rozpetalam :-))
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|