Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rurki z kremem orzechowym
Date: 4 Mar 2002 19:42:35 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 35
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1015267355 3782 192.168.240.245 (4 Mar 2002 18:42:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Mar 2002 18:42:35 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.99.165.165, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:98664
Ukryj nagłówki
>
Słuchajcie, przepraszam za zamieszanie - w poprzednim wątku poroszono mnie o
ten przepis, a ja po prostu przepisałam go z kartki od Teściowej. Rzeczywiście
widzę, że jest mało precyzyjny. Mam nadzieję, że teraz będzie dokładniejszy i
bardziej zrozumiały.
½ kg mąki
200 gram margaryny (masła)
4 żółtka
4 dag drożdży – rozkruszyć do mąki
150 ml śmietany
Wszystkie składniki połączyć z mąką, siekając nożem. Na koniec trochę wyrobić.
Rozwałkować. Kroić paski o szerokości 3 cm, nawijać na wysmarowane foremki do
rurek. Maczać w białku i cukrze, piec w gorącym piekarniku, ułożone na blasze.
(nie wiem jak długo - ale myśle, że około 25 minut w temp. 150-180oC).
Krem do rurek
200 gram masła i 200 gram margaryny
7 jajek + 1,5 szklanki cukru
orzechy zmielone – ja na tę ilość dałabym 250 gram.
Utrzeć w makutrze masło z margaryną (ja bym dała samo masło, ale przepis jest
Teściowej, więc powtarzam). Jajka z cukrem ubić na gęsto w gorącej kąpieli
wodnej (na parze) i wystudzić. Do utartego tłuszczu wolno wlewać zimne, gęste,
ubite jajka – ucierać. Dołożyć zmielone orzechy. Masę wstrzykiwać szprycą
tortową do rurek.
Pozdrowienia - Agnieszka
PS. W życiu nie podam już nie swojego przepisu - bo tak nawet nie wiem, jak
odpowiadać na pytania :))).
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|