Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ryba po grecku

Grupy

Szukaj w grupach

 

ryba po grecku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-29 07:08:48

Temat: ryba po grecku
Od: Kama-chan <K...@C...prv.pl.USUN_TO> szukaj wiadomości tego autora

czy zna ktoś dobry przepis na rybę po grecku? bo ja znalazłam na necie
tyle, że sama nie wiem co wybrać, jaki polecacie? ostatnio słyszałam o
przepisie na rybę po grecku z suszonymi śliwkami, ale nigdzie takiego
nie znalazłam...
pozdrawiam
Kama-chan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-29 12:34:47

Temat: Re: ryba po grecku
Od: "Ivan" <N...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Kama-chan" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
wiadomości news:gppupvk05dngg3fitlsu38b7uhuof27jem@4ax.com...
> czy zna ktoś dobry przepis na rybę po grecku? bo ja znalazłam na
necie
> tyle, że sama nie wiem co wybrać, jaki polecacie? ostatnio słyszałam
o
> przepisie na rybę po grecku z suszonymi śliwkami, ale nigdzie
takiego
> nie znalazłam...
Myślę, że z tym jest jak z bigosem. Dwie kucharki i trzy przepisy.
Ja robię tak:
proporcje m/w
- 1/2 kg ryby, raczej filety
- 6-7 sporych marchewek
- 1 duża (lub 2 małe) pietruszki
- kawałek selera (pół małego)
- kawałek pora (~10cm średniego)
- 2-3 średnie cebule
Marchew ścieram na dużych oczkach, pietruszkę i selera na drobnych.
Pora drobno kroję. To wszystko do garnka, dodaję trochę oleju/oliwy i
wody (nie za dużo, bo się zrobi breja), trochę soli, cukru, pieprzu,
ostrej i słodkiej papryki. Cebule w kostkę i zeszklić na patelni - do
gara. Bardzo powoli dusić (mieszając co jakiś czas, bo lubi się
przypalić)
Jak już czuć, że warzywa zaczynają dochodzić do miękkości zaczynam
smażyć rybę (w mące albo bez - jak mnie najdzie), a do warzyw dorzucam
ze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawiam do smaku.
Usmażoną rybę dorzucam do warzyw, lekko mieszam i gotowe.

--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-29 13:43:06

Temat: Re: ryba po grecku
Od: "Irek" <i...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak podałem przepis znajomym Grekom to mieli niezły ubaw. Oni nie wiedzieli
że jest taka potrawa.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-29 14:05:21

Temat: Re: ryba po grecku
Od: "orio" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ivan" <N...@p...onet.pl> napisał

> Ja robię
tak:................................................
........................
...........

.....
tez tak robie i jest to bardzo smaczna potrawa...
zawsze jednak obtaczam filety w mace bo sie nie rozpadaja przy smazeniu...
pozdrawiam...

orio


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-30 08:56:56

Temat: Re: ryba po grecku
Od: "Waldek F." <t...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Irek" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bnog79$nui$1@topaz.icpnet.pl...
> Jak podałem przepis znajomym Grekom to mieli niezły ubaw. Oni nie
wiedzieli
> że jest taka potrawa.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-30 08:58:23

Temat: Re: ryba po grecku
Od: "Waldek F." <t...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Irek" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bnog79$nui$1@topaz.icpnet.pl...
> Jak podałem przepis znajomym Grekom to mieli niezły ubaw. Oni nie
wiedzieli
> że jest taka potrawa.


W Moskwie podają w restauracji "Kawę po warszawsku". Jest to kawa w szklance
z plasterkiem cytryny !!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-30 15:25:09

Temat: Re: ryba po grecku
Od: Kama-chan <K...@C...prv.pl.USUN_TO> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 29 Oct 2003 13:34:47 +0100, "Ivan"
<N...@p...onet.pl> wrote:


>- 1/2 kg ryby, raczej filety
>- 6-7 sporych marchewek
>- 1 duża (lub 2 małe) pietruszki
>- kawałek selera (pół małego)
>- kawałek pora (~10cm średniego)
>- 2-3 średnie cebule
>Marchew ścieram na dużych oczkach, pietruszkę i selera na drobnych.
>Pora drobno kroję. To wszystko do garnka, dodaję trochę oleju/oliwy i
>wody (nie za dużo, bo się zrobi breja), trochę soli, cukru, pieprzu,
>ostrej i słodkiej papryki. Cebule w kostkę i zeszklić na patelni - do
>gara. Bardzo powoli dusić (mieszając co jakiś czas, bo lubi się
>przypalić)
>Jak już czuć, że warzywa zaczynają dochodzić do miękkości zaczynam
>smażyć rybę (w mące albo bez - jak mnie najdzie), a do warzyw dorzucam
>ze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawiam do smaku.
>Usmażoną rybę dorzucam do warzyw, lekko mieszam i gotowe.


zrobiłam, tylko mam mały problem, bo miałam baaardzo słodką marchewkę
a do tego niestety nie najlepszy koncentrat pomidorowy (też słodki)
tak, że rybka wyszła odrobinę za słodka i teraz pytanie, czy można
dodać octu? albo co innego zrobić żeby nie była taka słodka?

pozdrawiam
Kama-chan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-31 09:41:44

Temat: Re: ryba po grecku
Od: Berta <m...@N...SPAMUJ.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> W Moskwie podają w restauracji "Kawę po warszawsku". Jest to kawa w szklance
> z plasterkiem cytryny !!!
>
dobra ponoc (nie miewam takich stanow)na kaca :)- daje kopa. tylko
dlaczego po warszawsku? przecie Ruskie wiecej pija... (chyba ze oni kaca
nie znaja ;) )

--

Pozdrawiam
Berta

Odpisujac na priv'a usun z adresu <NIE.SPAMUJ.>

--

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-31 10:00:44

Temat: Re: ryba po grecku
Od: "Ivan" <N...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Kama-chan" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
wiadomości news:h7b2qv4u8nfgsqkmkslon4aqkhb713nka8@4ax.com...
> zrobiłam, tylko mam mały problem, bo miałam baaardzo słodką
marchewkę
> a do tego niestety nie najlepszy koncentrat pomidorowy (też słodki)
> tak, że rybka wyszła odrobinę za słodka i teraz pytanie, czy można
> dodać octu? albo co innego zrobić żeby nie była taka słodka?
>
Można, tylko raczej soku z cytryny albo kwasku (ew. ocet ryżowy - jest
łagodniejszy)

--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Bigos - dawno nie było relacji na zywo ;-)
Dipy, sosy do kanapek.
fruzelina
ziarno pszenicy - co z niego?
czym nasaczyc ciasto?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »