Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ivan" <N...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryba po grecku
Date: Wed, 29 Oct 2003 13:34:47 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <bnoc8g$a8q$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <g...@4...com>
NNTP-Posting-Host: yw190.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1067430993 10522 80.54.142.190 (29 Oct 2003 12:36:33
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 Oct 2003 12:36:33 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177788
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kama-chan" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
wiadomości news:gppupvk05dngg3fitlsu38b7uhuof27jem@4ax.com...
> czy zna ktoś dobry przepis na rybę po grecku? bo ja znalazłam na
necie
> tyle, że sama nie wiem co wybrać, jaki polecacie? ostatnio słyszałam
o
> przepisie na rybę po grecku z suszonymi śliwkami, ale nigdzie
takiego
> nie znalazłam...
Myślę, że z tym jest jak z bigosem. Dwie kucharki i trzy przepisy.
Ja robię tak:
proporcje m/w
- 1/2 kg ryby, raczej filety
- 6-7 sporych marchewek
- 1 duża (lub 2 małe) pietruszki
- kawałek selera (pół małego)
- kawałek pora (~10cm średniego)
- 2-3 średnie cebule
Marchew ścieram na dużych oczkach, pietruszkę i selera na drobnych.
Pora drobno kroję. To wszystko do garnka, dodaję trochę oleju/oliwy i
wody (nie za dużo, bo się zrobi breja), trochę soli, cukru, pieprzu,
ostrej i słodkiej papryki. Cebule w kostkę i zeszklić na patelni - do
gara. Bardzo powoli dusić (mieszając co jakiś czas, bo lubi się
przypalić)
Jak już czuć, że warzywa zaczynają dochodzić do miękkości zaczynam
smażyć rybę (w mące albo bez - jak mnie najdzie), a do warzyw dorzucam
ze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawiam do smaku.
Usmażoną rybę dorzucam do warzyw, lekko mieszam i gotowe.
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
|