Data: 2003-10-29 12:34:47
Temat: Re: ryba po grecku
Od: "Ivan" <N...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kama-chan" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
wiadomości news:gppupvk05dngg3fitlsu38b7uhuof27jem@4ax.com...
> czy zna ktoś dobry przepis na rybę po grecku? bo ja znalazłam na
necie
> tyle, że sama nie wiem co wybrać, jaki polecacie? ostatnio słyszałam
o
> przepisie na rybę po grecku z suszonymi śliwkami, ale nigdzie
takiego
> nie znalazłam...
Myślę, że z tym jest jak z bigosem. Dwie kucharki i trzy przepisy.
Ja robię tak:
proporcje m/w
- 1/2 kg ryby, raczej filety
- 6-7 sporych marchewek
- 1 duża (lub 2 małe) pietruszki
- kawałek selera (pół małego)
- kawałek pora (~10cm średniego)
- 2-3 średnie cebule
Marchew ścieram na dużych oczkach, pietruszkę i selera na drobnych.
Pora drobno kroję. To wszystko do garnka, dodaję trochę oleju/oliwy i
wody (nie za dużo, bo się zrobi breja), trochę soli, cukru, pieprzu,
ostrej i słodkiej papryki. Cebule w kostkę i zeszklić na patelni - do
gara. Bardzo powoli dusić (mieszając co jakiś czas, bo lubi się
przypalić)
Jak już czuć, że warzywa zaczynają dochodzić do miękkości zaczynam
smażyć rybę (w mące albo bez - jak mnie najdzie), a do warzyw dorzucam
ze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawiam do smaku.
Usmażoną rybę dorzucam do warzyw, lekko mieszam i gotowe.
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
|