Data: 2003-10-30 15:25:09
Temat: Re: ryba po grecku
Od: Kama-chan <K...@C...prv.pl.USUN_TO>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 29 Oct 2003 13:34:47 +0100, "Ivan"
<N...@p...onet.pl> wrote:
>- 1/2 kg ryby, raczej filety
>- 6-7 sporych marchewek
>- 1 duża (lub 2 małe) pietruszki
>- kawałek selera (pół małego)
>- kawałek pora (~10cm średniego)
>- 2-3 średnie cebule
>Marchew ścieram na dużych oczkach, pietruszkę i selera na drobnych.
>Pora drobno kroję. To wszystko do garnka, dodaję trochę oleju/oliwy i
>wody (nie za dużo, bo się zrobi breja), trochę soli, cukru, pieprzu,
>ostrej i słodkiej papryki. Cebule w kostkę i zeszklić na patelni - do
>gara. Bardzo powoli dusić (mieszając co jakiś czas, bo lubi się
>przypalić)
>Jak już czuć, że warzywa zaczynają dochodzić do miękkości zaczynam
>smażyć rybę (w mące albo bez - jak mnie najdzie), a do warzyw dorzucam
>ze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawiam do smaku.
>Usmażoną rybę dorzucam do warzyw, lekko mieszam i gotowe.
zrobiłam, tylko mam mały problem, bo miałam baaardzo słodką marchewkę
a do tego niestety nie najlepszy koncentrat pomidorowy (też słodki)
tak, że rybka wyszła odrobinę za słodka i teraz pytanie, czy można
dodać octu? albo co innego zrobić żeby nie była taka słodka?
pozdrawiam
Kama-chan
|