| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-29 07:08:48
Temat: ryba po greckuczy zna ktoś dobry przepis na rybę po grecku? bo ja znalazłam na necie
tyle, że sama nie wiem co wybrać, jaki polecacie? ostatnio słyszałam o
przepisie na rybę po grecku z suszonymi śliwkami, ale nigdzie takiego
nie znalazłam...
pozdrawiam
Kama-chan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-29 12:34:47
Temat: Re: ryba po greckuUżytkownik "Kama-chan" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
wiadomości news:gppupvk05dngg3fitlsu38b7uhuof27jem@4ax.com...
> czy zna ktoś dobry przepis na rybę po grecku? bo ja znalazłam na
necie
> tyle, że sama nie wiem co wybrać, jaki polecacie? ostatnio słyszałam
o
> przepisie na rybę po grecku z suszonymi śliwkami, ale nigdzie
takiego
> nie znalazłam...
Myślę, że z tym jest jak z bigosem. Dwie kucharki i trzy przepisy.
Ja robię tak:
proporcje m/w
- 1/2 kg ryby, raczej filety
- 6-7 sporych marchewek
- 1 duża (lub 2 małe) pietruszki
- kawałek selera (pół małego)
- kawałek pora (~10cm średniego)
- 2-3 średnie cebule
Marchew ścieram na dużych oczkach, pietruszkę i selera na drobnych.
Pora drobno kroję. To wszystko do garnka, dodaję trochę oleju/oliwy i
wody (nie za dużo, bo się zrobi breja), trochę soli, cukru, pieprzu,
ostrej i słodkiej papryki. Cebule w kostkę i zeszklić na patelni - do
gara. Bardzo powoli dusić (mieszając co jakiś czas, bo lubi się
przypalić)
Jak już czuć, że warzywa zaczynają dochodzić do miękkości zaczynam
smażyć rybę (w mące albo bez - jak mnie najdzie), a do warzyw dorzucam
ze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawiam do smaku.
Usmażoną rybę dorzucam do warzyw, lekko mieszam i gotowe.
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-29 13:43:06
Temat: Re: ryba po greckuJak podałem przepis znajomym Grekom to mieli niezły ubaw. Oni nie wiedzieli
że jest taka potrawa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-29 14:05:21
Temat: Re: ryba po grecku
Użytkownik "Ivan" <N...@p...onet.pl> napisał
> Ja robię
tak:................................................
........................
...........
.....
tez tak robie i jest to bardzo smaczna potrawa...
zawsze jednak obtaczam filety w mace bo sie nie rozpadaja przy smazeniu...
pozdrawiam...
orio
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 08:56:56
Temat: Re: ryba po grecku
Użytkownik "Irek" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bnog79$nui$1@topaz.icpnet.pl...
> Jak podałem przepis znajomym Grekom to mieli niezły ubaw. Oni nie
wiedzieli
> że jest taka potrawa.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 08:58:23
Temat: Re: ryba po grecku
Użytkownik "Irek" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bnog79$nui$1@topaz.icpnet.pl...
> Jak podałem przepis znajomym Grekom to mieli niezły ubaw. Oni nie
wiedzieli
> że jest taka potrawa.
W Moskwie podają w restauracji "Kawę po warszawsku". Jest to kawa w szklance
z plasterkiem cytryny !!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 15:25:09
Temat: Re: ryba po greckuOn Wed, 29 Oct 2003 13:34:47 +0100, "Ivan"
<N...@p...onet.pl> wrote:
>- 1/2 kg ryby, raczej filety
>- 6-7 sporych marchewek
>- 1 duża (lub 2 małe) pietruszki
>- kawałek selera (pół małego)
>- kawałek pora (~10cm średniego)
>- 2-3 średnie cebule
>Marchew ścieram na dużych oczkach, pietruszkę i selera na drobnych.
>Pora drobno kroję. To wszystko do garnka, dodaję trochę oleju/oliwy i
>wody (nie za dużo, bo się zrobi breja), trochę soli, cukru, pieprzu,
>ostrej i słodkiej papryki. Cebule w kostkę i zeszklić na patelni - do
>gara. Bardzo powoli dusić (mieszając co jakiś czas, bo lubi się
>przypalić)
>Jak już czuć, że warzywa zaczynają dochodzić do miękkości zaczynam
>smażyć rybę (w mące albo bez - jak mnie najdzie), a do warzyw dorzucam
>ze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawiam do smaku.
>Usmażoną rybę dorzucam do warzyw, lekko mieszam i gotowe.
zrobiłam, tylko mam mały problem, bo miałam baaardzo słodką marchewkę
a do tego niestety nie najlepszy koncentrat pomidorowy (też słodki)
tak, że rybka wyszła odrobinę za słodka i teraz pytanie, czy można
dodać octu? albo co innego zrobić żeby nie była taka słodka?
pozdrawiam
Kama-chan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-31 09:41:44
Temat: Re: ryba po grecku>
> W Moskwie podają w restauracji "Kawę po warszawsku". Jest to kawa w szklance
> z plasterkiem cytryny !!!
>
dobra ponoc (nie miewam takich stanow)na kaca :)- daje kopa. tylko
dlaczego po warszawsku? przecie Ruskie wiecej pija... (chyba ze oni kaca
nie znaja ;) )
--
Pozdrawiam
Berta
Odpisujac na priv'a usun z adresu <NIE.SPAMUJ.>
--
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-31 10:00:44
Temat: Re: ryba po greckuUżytkownik "Kama-chan" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
wiadomości news:h7b2qv4u8nfgsqkmkslon4aqkhb713nka8@4ax.com...
> zrobiłam, tylko mam mały problem, bo miałam baaardzo słodką
marchewkę
> a do tego niestety nie najlepszy koncentrat pomidorowy (też słodki)
> tak, że rybka wyszła odrobinę za słodka i teraz pytanie, czy można
> dodać octu? albo co innego zrobić żeby nie była taka słodka?
>
Można, tylko raczej soku z cytryny albo kwasku (ew. ocet ryżowy - jest
łagodniejszy)
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |