Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Shrek <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sake
Date: Thu, 03 Apr 2003 02:02:46 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 43
Sender: j...@p...onet.pl@131.115.208.8
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <b6f2nf$7c0$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 131.115.208.8
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1049328226 27901 131.115.208.8 (3 Apr 2003 00:03:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Apr 2003 00:03:46 GMT
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0.2) Gecko/20030208
Netscape/7.02
X-Accept-Language: en-us, en, pl, ja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151643
Ukryj nagłówki
rzodkiewka wrote:
> Witam!
> Dostałam w prezencie sake, i mam problem. W jaki sposób się ją podaje?
> Na zimno, na ciepło, coś do niej trzeba dodać, czy po prostu wypić jak
> normalną wódkę?
> Za wszelaką pomoc z góry dziękuje.
>
> Pozdrawiam Asia
>
>
Na to pytanie nie da sie odpowiedziec, bo odpowiedz zalezy od:
1. Jakie sake dostalas
2. Kiedy bedziesz je pila
3. Do czego bedziesz je pila
4. Jakie sa Twoje gusta
Generalnie mozna powiedziec, ze zakres temperatur w jakich sie sake pija
waha sie od ca. 10 st do ca 60 st, przy czym schlodzone pija sie tylko
sake wysokogatunkowa.
Ja osobiscie, zwlaszcza zima, lubie sake podgrzana, gdzies 50-55 st
zwlaszcza, ze do jedzonka pije sie pomalu a co za tym idzie flaszka
zdazy przestygnac jesli jest za chlodna na poczatku. W kazdym razie taka
sake, zwlaszcza do sushi jest pycha!
Z drugiej strony lepsze gatunki, np. Kikumasamune ida juz raczej tylko
na zimno, przynajniej nie odwazylem sie jej psuc podgrzewaniem ;)
Polakom, jako przyzwyczajonym do mocnejszych trunkow, sake raczj nie
smakuje, ale primo to rzecz gustu, a secundo przyzwyczajenia. Jest po
prostu inna niz to co sie u nas pija zazwyczaj, wiec jak nie nauczymy
sie jej pic to nie nalezy sie dziwic, ze na poczatku nie bedzie smakowala.
W razie dalszego zainteresowania tematem, radze zapuscic Google na "sake
temperature" i troche tego wyskoczy, np.:
http://www.sakebar.net/special/drinking.html
Wszelako prawde rzeklwszy przedkladam praktyke nad teorie ;)
Pozdr.,
Shrek
|