Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sałatka z tunczyka Re: sałatka z tunczyka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: sałatka z tunczyka

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sałatka z tunczyka
Date: Tue, 30 Jul 2002 16:40:07 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 172
Message-ID: <ai68gf$fmj$1@news.tpi.pl>
References: <ai61rn$cig$1@news.tpi.pl> <ai62ec$q48$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1028040016 16083 217.97.24.161 (30 Jul 2002 14:40:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Jul 2002 14:40:16 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: sałatka z tunczyka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:118065
Ukryj nagłówki


Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ai62ec$q48$...@n...tpi.pl...
>
> chyba wystarczy
> Jola L-L
>
>
a moje???
no to tak:

1. błyskawiczna z tuńczyka:

puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka goszku albo troszkę mniej
puszka kukurydzy
2-3 pokrojone ogórki konserwowe
łyżka oliwy z oliwek
3 do 4 łyżek majonezu
łyżeczka musztardy
pół łyżeczki suszonej albo świeżej natki pietruszki
sól, pieprz
ew. łyżka soku z cytryny
jajko do dekoracji
Wszystkie składniki wymieszać, udekorować cząstkami ugotowanego na twardo
jajka i delektować się :-)
Sałatka mimo swej prostoty jest bardzo smaczna. Jest błyskawiczna w
przygotowaniu, więc może uratować niejedną osobę w obliczu niespodziewanych
gości.

2. nicejska:

główka zielonej karbowanej sałaty
puszka tuńczyka w sosie własnym
długi ogórek
3 pomidory
3 jajka na twardo
garść czarnych oliwek
Sos:
6 łyżek oliwy
2-3 łyżki octu winnego
sól, pieprz
może być zmiażdżony ząbek czosnku
Liście sałaty porwać na kawałki. Ogórki pokroić w plasterki, pomidory w
cząstki, jaja w ósemki. Przełożyć do miski, dodać oliwki i tuńczyka,
delikatnie wymieszać i polać sosem.

3. z kuskusu i tuńczyka

300 g kuskusu
puszka tuńczyka w sosie własnym
pół puszki kukurydzy
4 średnie ogórasy konserwowe
ok. 15 zielonych oliwek
kilka plastrów świeżego długiego ogórka ze skórą
4 łyżki majonezu
sól (sporo, więcej niż pół płaskiej łyżeczki)
pieprz, ostra papryka
pół łyżeczki przyprawy do zup
koperek suszony lub świeży
kilka kropli sosu sojowego
wrzątek
Kukskus wsypać do miski razem z solą i zalać wrzątkiem tak, żeby woda
wystawała tak 5-7 mm ponad kaszę. Przykryć talerzem i poczekać 5 minut.
Kaszę wymieszać widelcem i wrzucić kukurydzę, ogórki w kostkę, odsączonego
tuńczyka i oliwki w plasterkach, dorzucić przyprawy (ilość można dowolnie
ustalać według gustu) i wymieszać z majonezem. W razie czego dolać odrobinę
wody.
Zjadać ze smakiem.

4. z ryżem

woreczek ryżu
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka groszku
puszka kukurydzy
kilka ogórków konserwowych (albo kiszonych)
kilka płatów papryki konserwowej
Ugotowany i ostudzony ryż wymieszać z pokrojonymi warzywami i odsączonym
tuńczykiem. Posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem oraz łyżeczką ostrej
musztardy.

Sałatkę można urozmaicać, na przykład:
1. zamiast konserwowej papryki dać świeżą czerwoną i pokrojoną w kostkę małą
cebulkę
2. groszek wymieszać pół na pół z zieloną albo czerwoną fasolką z puszki
3. dodać pokrojone w dużą kostkę jajko

Jest to jedna z ulubionych sałatek moich gości i męża, tylko trzeba pamiętać
o dokładnym wystudzeniu ryżu i nierozgotowaniu go, bo zamiast apetycznej
sałatki wyjdzie nam pudding. Lepiej też kupować tuńczyka w kawałkach niż
rozdrobnionego i delikatnie domieszać go na końcu, rozbijając widelcem
większe kawałki. Ja czasami dodaję dwie puszki i wychodzi pycha!

5. z kapusty pekińskiej

nieduża kapusta pekińska
puszka tuńczyka w sosie własnym
mała puszka kukurydzy
kilka ogórków gruntowych
duży pomidor
papryka
zielone oliwki

Sos:
mały pojemnik jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
pół łyżeczki musztardy albo łyżeczka octu winnego
łyżka oliwy
posiekany świeży koperek albo suszony
mieszanka ziół do sałatek
sól, pieprz, ostra papryka
Kapustę i paprykę pokroić w cienkie paseczki, ogórki i pomidory w
półplasterki. Dorzucic kukurydzę, oliwki i tuńczyka z puszki. Lekko posolic
i popieprzyć.
Połaczyć składniki sosu i zalać nim sałatkę. Lekko wymieszać, uważając, żeby
tuńczyk nie był za bardzo rozdrobniony.

Rady:
Oliwki można dodać lub nie. Ciekawie smakuje połączenie z gotowanym jajkiem
(ja wole z plasterkami oliwek bez jajka).
Sałatka jest też doskonała z czerwoną albo zieloną karbowaną sałatą - wtedy
dobrze jest fantazyjnie ułożyć składniki, ogórki pokroić w słupki, wrzucić
całe oliwki, zalać sosem, ale nie mieszać - to taka wersja dla wybrednych
gości, co lubia nacieszyc oko

6. z kiełkami

puszka tuńczyka w sosie własnym
3/4 puszki kiełków sojowych
woreczek ryżu paraboiled
pół małej cebulki
4 jajka
3 ogórki konserwowe
pól świeżej papryki
3 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
sól, pieprz, papryka
Jaja ugotować na twardo, ryż według przepisu na opakowaniu. Ostudzony ryż
wymieszać z kiełkami sojowymi, pokrojonymi w cząstki jajkami, plasterkami
ogórka, paseczkami papryki i cebulą pokrojoną w piórka. Dodać osączonego
tuńczyka i wymieszać z majonezem i przyprawami.
Można jeść sama albo podawać do ciemnego pieczywa. Ponieważ sałatka jest
dość gęsta, może nawet udawać pastę na chlebku.

7. szybka

pół średniej kapusty pekińskiej
spory ogórek kiszony
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka wody
niepełna łyżka białego octu winnego
łyżka sosu do kanapek albo majonezu
sól, pieprz, ew. papryka w proszku
łyżeczka koperku
Kapustę pokroić w paseczki, ogórka w plasterki, dorzucić odciśniętego z wody
tuńczyka i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Nic prostszego, a smakuje wyśmienicie. Nada się zarówno na kolację, jak na
przyjęcie z sałatkami.

chyba starczy :)))))))))) Widać, że lubię tuńczyka, no nie?

wkn







 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.07 Dwarazyka
30.07 MarchEf
31.07 Marcin Ciecwierz
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem