Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sałatka z tunczyka
Date: Tue, 30 Jul 2002 16:40:07 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 172
Message-ID: <ai68gf$fmj$1@news.tpi.pl>
References: <ai61rn$cig$1@news.tpi.pl> <ai62ec$q48$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1028040016 16083 217.97.24.161 (30 Jul 2002 14:40:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Jul 2002 14:40:16 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: sałatka z tunczyka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:118065
Ukryj nagłówki
Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ai62ec$q48$...@n...tpi.pl...
>
> chyba wystarczy
> Jola L-L
>
>
a moje???
no to tak:
1. błyskawiczna z tuńczyka:
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka goszku albo troszkę mniej
puszka kukurydzy
2-3 pokrojone ogórki konserwowe
łyżka oliwy z oliwek
3 do 4 łyżek majonezu
łyżeczka musztardy
pół łyżeczki suszonej albo świeżej natki pietruszki
sól, pieprz
ew. łyżka soku z cytryny
jajko do dekoracji
Wszystkie składniki wymieszać, udekorować cząstkami ugotowanego na twardo
jajka i delektować się :-)
Sałatka mimo swej prostoty jest bardzo smaczna. Jest błyskawiczna w
przygotowaniu, więc może uratować niejedną osobę w obliczu niespodziewanych
gości.
2. nicejska:
główka zielonej karbowanej sałaty
puszka tuńczyka w sosie własnym
długi ogórek
3 pomidory
3 jajka na twardo
garść czarnych oliwek
Sos:
6 łyżek oliwy
2-3 łyżki octu winnego
sól, pieprz
może być zmiażdżony ząbek czosnku
Liście sałaty porwać na kawałki. Ogórki pokroić w plasterki, pomidory w
cząstki, jaja w ósemki. Przełożyć do miski, dodać oliwki i tuńczyka,
delikatnie wymieszać i polać sosem.
3. z kuskusu i tuńczyka
300 g kuskusu
puszka tuńczyka w sosie własnym
pół puszki kukurydzy
4 średnie ogórasy konserwowe
ok. 15 zielonych oliwek
kilka plastrów świeżego długiego ogórka ze skórą
4 łyżki majonezu
sól (sporo, więcej niż pół płaskiej łyżeczki)
pieprz, ostra papryka
pół łyżeczki przyprawy do zup
koperek suszony lub świeży
kilka kropli sosu sojowego
wrzątek
Kukskus wsypać do miski razem z solą i zalać wrzątkiem tak, żeby woda
wystawała tak 5-7 mm ponad kaszę. Przykryć talerzem i poczekać 5 minut.
Kaszę wymieszać widelcem i wrzucić kukurydzę, ogórki w kostkę, odsączonego
tuńczyka i oliwki w plasterkach, dorzucić przyprawy (ilość można dowolnie
ustalać według gustu) i wymieszać z majonezem. W razie czego dolać odrobinę
wody.
Zjadać ze smakiem.
4. z ryżem
woreczek ryżu
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka groszku
puszka kukurydzy
kilka ogórków konserwowych (albo kiszonych)
kilka płatów papryki konserwowej
Ugotowany i ostudzony ryż wymieszać z pokrojonymi warzywami i odsączonym
tuńczykiem. Posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem oraz łyżeczką ostrej
musztardy.
Sałatkę można urozmaicać, na przykład:
1. zamiast konserwowej papryki dać świeżą czerwoną i pokrojoną w kostkę małą
cebulkę
2. groszek wymieszać pół na pół z zieloną albo czerwoną fasolką z puszki
3. dodać pokrojone w dużą kostkę jajko
Jest to jedna z ulubionych sałatek moich gości i męża, tylko trzeba pamiętać
o dokładnym wystudzeniu ryżu i nierozgotowaniu go, bo zamiast apetycznej
sałatki wyjdzie nam pudding. Lepiej też kupować tuńczyka w kawałkach niż
rozdrobnionego i delikatnie domieszać go na końcu, rozbijając widelcem
większe kawałki. Ja czasami dodaję dwie puszki i wychodzi pycha!
5. z kapusty pekińskiej
nieduża kapusta pekińska
puszka tuńczyka w sosie własnym
mała puszka kukurydzy
kilka ogórków gruntowych
duży pomidor
papryka
zielone oliwki
Sos:
mały pojemnik jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
pół łyżeczki musztardy albo łyżeczka octu winnego
łyżka oliwy
posiekany świeży koperek albo suszony
mieszanka ziół do sałatek
sól, pieprz, ostra papryka
Kapustę i paprykę pokroić w cienkie paseczki, ogórki i pomidory w
półplasterki. Dorzucic kukurydzę, oliwki i tuńczyka z puszki. Lekko posolic
i popieprzyć.
Połaczyć składniki sosu i zalać nim sałatkę. Lekko wymieszać, uważając, żeby
tuńczyk nie był za bardzo rozdrobniony.
Rady:
Oliwki można dodać lub nie. Ciekawie smakuje połączenie z gotowanym jajkiem
(ja wole z plasterkami oliwek bez jajka).
Sałatka jest też doskonała z czerwoną albo zieloną karbowaną sałatą - wtedy
dobrze jest fantazyjnie ułożyć składniki, ogórki pokroić w słupki, wrzucić
całe oliwki, zalać sosem, ale nie mieszać - to taka wersja dla wybrednych
gości, co lubia nacieszyc oko
6. z kiełkami
puszka tuńczyka w sosie własnym
3/4 puszki kiełków sojowych
woreczek ryżu paraboiled
pół małej cebulki
4 jajka
3 ogórki konserwowe
pól świeżej papryki
3 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
sól, pieprz, papryka
Jaja ugotować na twardo, ryż według przepisu na opakowaniu. Ostudzony ryż
wymieszać z kiełkami sojowymi, pokrojonymi w cząstki jajkami, plasterkami
ogórka, paseczkami papryki i cebulą pokrojoną w piórka. Dodać osączonego
tuńczyka i wymieszać z majonezem i przyprawami.
Można jeść sama albo podawać do ciemnego pieczywa. Ponieważ sałatka jest
dość gęsta, może nawet udawać pastę na chlebku.
7. szybka
pół średniej kapusty pekińskiej
spory ogórek kiszony
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka wody
niepełna łyżka białego octu winnego
łyżka sosu do kanapek albo majonezu
sól, pieprz, ew. papryka w proszku
łyżeczka koperku
Kapustę pokroić w paseczki, ogórka w plasterki, dorzucić odciśniętego z wody
tuńczyka i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Nic prostszego, a smakuje wyśmienicie. Nada się zarówno na kolację, jak na
przyjęcie z sałatkami.
chyba starczy :)))))))))) Widać, że lubię tuńczyka, no nie?
wkn
|