Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Basia" <b...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ser żółty
Lines: 33
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <II_e5.40057$pD2.832354@news.tpnet.pl>
Date: Mon, 24 Jul 2000 17:06:48 GMT
NNTP-Posting-Host: 213.76.10.30
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 964458408 213.76.10.30 (Mon, 24 Jul 2000 19:06:48 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Jul 2000 19:06:48 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31713
Ukryj nagłówki
Jakiś czas temu ktoś pytał o przepis na domowy ser żółty.
Dotarłam w górach do gospodyni która podała taką oto recepturę:
1,5 kg sera białego
2 litry mleka słodkiego
4 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
ćwierć kostki masła
Mleko zagotować-do gotującego pokruszyć drobno biały ser i mieszać aż się
ser rozpuści.
Zdjąć z ognia i ubijać tłuczkiem, do momentu aż się zacznie oddzielać ser od
serwatki.
Przecedzić. Roztopić w osobnym naczyniu masło, dodać do niego odcedzoną masę
serową,
żółtka, sodę i sól. Wszystko wyrabiać tłuczkiem na jednolitą masę (ok. 20
minut, ale nie na ogniu)
Powstałą masę można wlać do foliowej osłonki stosowanej do wyrobu salcesonu,
albo do butelki plastikowej po napojach i wstawić do lodówki, aby masa
zastygła. Późnej wystarczy rozciąć butelkę i wyciągnąć kształtny już ser.
Można dodać bryndzę (w momencie kiedy kruszy się ser do mleka) dla
zaostrzenia smaku,
lub vegety, papryki, czy innych ulubionych przypraw (ale w końcowym etapie
wyrabiania -razem z sodą)
życzę smacznego i pozdrawiam
Basia
|