Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sernik i slepota Re: sernik i slepota

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: sernik i slepota

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "@nn" <a...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sernik i slepota
Date: Wed, 22 Dec 2004 22:42:52 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 224
Message-ID: <cqcpuv$1h0$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cqccua$fk3$1@news.onet.pl>
Reply-To: "@nn" <a...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: axw12.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1103751967 1568 83.27.108.12 (22 Dec 2004 21:46:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 22 Dec 2004 21:46:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226241
Ukryj nagłówki

Użytkownik "Aldona 'Aldik' Richter" <a...@a...pl> napisał w
wiadomości news:cqccua$fk3$1@news.onet.pl...
> Witam
>
> Przypuszczam, że było, ale przewertowałam grupę wstecz dość daleko i
> jakoś
> nie widzę. Może już ślepnę przez te święta, cholesterol i te sprawy
> ;-) Czy
> może komuś by się chciało rzucić jakimś fajnym przepisem na smaczny
> sernik?
> Mam prawie kilogram zmielonego twarogu i knuję co by tu z nim dobrego
> zrobić. Z góry dzięki :-)
>
> Pozdrówka

Hej!


SERNIK GOTOWANY



75 dag białego sera

2 całe jaja

1 szklanki cukru pudru

15 dag margaryny

2 łyżki mąki kartoflanej

1 opakowanie cukru waniliowego

olejek pomarańczowy, rodzynki

gotowy biszkopt



Ser zmielić w maszynce, dodać jajka, cukier, masło, chwilę rozcierać a
następnie gotować 15 minut ciągle mieszając. Pod koniec dodać bakalie,
zapach i mąkę kartoflaną rozpuszczoną w odrobinie mleka. Gorące wylać
na biszkopt lub inne ciasto (biszkopt przekroić na 3 cz.).



Biszkopt



4 jaja

? szklanki mąki pszennej

? szklanki mąki kartoflanej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści,
dodać żółtka i powoli wymieszać. Na koniec wsypać obie mąki wymieszane
z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto wylać do
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec od 35
do 50 min.





Polewa czekoladowa



10 dag margaryny

10 dag cukru pudru

2 łyżki mleka

2 łyżki kakao

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej



Stopioną margarynę wymieszać z resztą składników, ustawić naczynie na
małym ogniu i mieszając podgrzewać aż zgęstnieje.





SERNIK NA ZIMNO



? kg sera białego

2 całe jaja

1 szklanka cukru

2 - 3 op. herbatników

1 szklanka mleka

1 margaryna

3 łyżeczki żelatyny

3 łyżeczki kakao

galaretka

ew. owoce



Składniki podzielić na 2 połowy i osobno ucierać. Żelatynę rozpuścić w
mleku, wlać do utartej połowy, wymieszać. Ucierając drugą połowę
składników dodać kakao. Pierwszą połowę wylać na ciastka, poczekać aż
zastygnie, wylać drugą (z kakao), także poczekać aż zastygnie,
udekorować owocami, wylać zastygającą galaretkę. Wstawić do lodówki.



SERNIK Z BRZOSKWINIAMI



Spód:

2 szklanki mąki

? szklanki cukru pudru

3 żółtka

? kostki margaryny

3 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 świeżych brzoskwiń lub 10 połówek brzoskwiń z puszki

20 - 25 dag rodzynek



Z podanych składników zagnieść ciasto, rozłożyć je półcentymetrową
warstwą w dużej formie. Na cieście ułożyć brzoskwinie pokrojone w
ćwiartki i posypać je sparzonymi rodzynkami.



Masa serowa:

50 dag sera

5 jaj

1 niepełna szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej



Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z dwukrotnie zmielonym
serem, cukrem waniliowym, mąką, a na końcu z pianą ubitą z białek. Masę
serową ułożyć na owocach.



Masa kokosowa:

20 dag wiórków kokosowych

? kostki margaryny

? szklanki cukru



Margarynę utrzeć z cukrem na puch i dalej ucierając dodać wiórki.
Następnie równomiernie rozłożyć masę kokosową na warstwie sera i lekko
ugnieść ręką, aby nie kruszyła się po upieczeniu. Piec 60 minut w
temperaturze 200°C. Po 20 - 30 minutach pieczenia przykryć ciasto folią
aluminiową, aby wierzch ciasta się nie przypalił.




Dwa pierwsze przepisy są osobiście sprawdzone i zawsze wychodzą,
natomiast trzeci... hm, tego jeszcze nie robiłam ale też smacznie
wygląda (brzmi?).

Życzę udanych wypieków i pozdrawiam

Ania


--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"











 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
22.12 @nn
22.12 Sławek SWP
23.12 Monika
23.12 Aldona 'Aldik' Richter
23.12 Monika
23.12 Monika
23.12 Aldona 'Aldik' Richter
23.12 Monika
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6