Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sezon na szparagi

Grupy

Szukaj w grupach

 

sezon na szparagi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-27 19:33:03

Temat: sezon na szparagi
Od: wiku <s...@a...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

wlasnie sie zaczal, a ze nie potrwa zbyt dlugo warto go wykorzystac
nawet kupilem sobie dzisiaj specjalny garnek do ich gotowania na stajaco
i jutro beda w klasycznym wydaniu pod beszamelem (no moze z odrobina
startego sera)
no ale mam nadzieje, ze zaproponujecie mi na przyzlosc cos bardziej
oryginalnego
aha, jeszcze jedno - wyczytalem, ze po ugotowaniu warto szparagi
zhartowac w wodzie z lodem, ktos wie po co ?

wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-27 20:12:09

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "Medea" <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "wiku" <s...@a...waw.pl> napisal w wiadomosci
news:c6mche$1t3k$1@mamut.aster.pl...
> no ale mam nadzieje, ze zaproponujecie mi na przyzlosc cos bardziej
> oryginalnego

Zupa szparagowa - rewelacja. Jak chcesz to znajde przepis. Robilam taka
jedna kiedys - niebo w gebie.
Chyba tez kupie szparagi :-)
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-27 20:20:56

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: wiku <s...@a...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Medea wrote:

> Zupa szparagowa - rewelacja. Jak chcesz to znajde przepis. Robilam taka
> jedna kiedys - niebo w gebie.

jesli to cos innego niz klasyczny krem ze szparagow to poprosze

wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-27 21:10:42

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "Zofia Gebert" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> mam nadzieje, ze zaproponujecie mi na przyzlosc cos bardziej
> oryginalnego
Ja uwielbiam szparagi skropione cytryna i otulone swiezo startym
parmezanem. Niebo w gebie, a i mniej kaloryczne niz z beszamelem

pozdrawiam
Zofia Gebert

Ps. Kupilyscie juz szparagi?? Dzis zobaczylam ale cena brrrr... 19 zl!
Kupilam cukinie, bedzie zupa-krem :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-27 21:28:40

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "Ewa P." <e...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Zofia Gebert" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:c6mi9a$o00$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Ps. Kupilyscie juz szparagi?? Dzis zobaczylam ale cena brrrr... 19 zl!
> Kupilam cukinie, bedzie zupa-krem :)

We Wrocławiu wczoraj 10 dziś 7 za pęczek (ok 8 grubych sztuk).

Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-27 21:51:24

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "Dario" <D...@i...nu> szukaj wiadomości tego autora


"wiku" <s...@a...waw.pl> schreef in bericht
news:c6mche$1t3k$1@mamut.aster.pl...
> wlasnie sie zaczal, a ze nie potrwa zbyt dlugo warto go wykorzystac
> nawet kupilem sobie dzisiaj specjalny garnek do ich gotowania na stajaco
> i jutro beda w klasycznym wydaniu pod beszamelem (no moze z odrobina
> startego sera)
> no ale mam nadzieje, ze zaproponujecie mi na przyzlosc cos bardziej
> oryginalnego
> aha, jeszcze jedno - wyczytalem, ze po ugotowaniu warto szparagi
> zhartowac w wodzie z lodem, ktos wie po co ?
>
> wiku
>

Po obraniu szparagow (polecam dwoktne) i obcieciu dolnej, zdrewnialej
czesci, i jezeli jakosc szparagow jest odpowiednia to polecam szparagi z
wody, skropione olio extra vergine, odrobina starego aceto balsamico i na to
prosciutto di parma. Albo na sposob holenderski: z wody, polane goracym
maslem, posypane posiekannym jajkiem na twardo i przykryte gotowana szynka.
wersja ekskluzywna: Z odcietych lodyg gotujesz zupe i redukujesz do postaci
kremu, dodajesz posiekany trufel ( mozesz uzyc oleju truflowego) i uzywasz
jako sosu na dnie taleza. Przykrywasz filetem z lososia i dodajesz szparagi
albo zamiast lososia filet z jagniecia

Smacznego
Dario


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-27 22:26:00

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

===
Czy Wam *naprawdę* aż tak bardzo smakują szparagi???
Jakoś nie mogę odkryć w tej włóknisto-wodnistej ciapie nic szczególnego. I
nie to, że nie umiem ich zrobić - w knajpach to też ten ser, beszamel lub
inne dodatki są w szparagach najlepsze.

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-27 22:32:05

Temat: Re: sezon na cukinię?
Od: Nessie <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Zofia Gebert wrote:
> Ps. Kupilyscie juz szparagi?? Dzis zobaczylam ale cena brrrr... 19 zl!
> Kupilam cukinie, bedzie zupa-krem :)

A na cukinię to już jest sezon? Dostałam od koleżanki przepis na
zupę-krem i mam straszną chęć go wypróbować, ale tam trzeba straszne
mnóstwo tej cukinii...

Nessie,
nie znająca się na sezonach warzywnych

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-27 22:43:33

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le mercredi 28 avril 2004 ŕ 00:26:00, waldek a écrit :

> ===
> Czy Wam *naprawdę* aż tak bardzo smakują szparagi???
> Jakoś nie mogę odkryć w tej włóknisto-wodnistej ciapie nic szczególnego. I
> nie to, że nie umiem ich zrobić

Jak widac na zalaczonym obrazku.


> - w knajpach to też ten ser, beszamel lub
> inne dodatki są w szparagach najlepsze.

I ty inne osoby nazywasz trolami ?
Budujace zjawisko :->



--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-28 01:05:14

Temat: Re: sezon na szparagi
Od: Zbigniew Pieciul <M...@S...zeta-media.com> szukaj wiadomości tego autora

> Uzytkownik "wiku" <s...@a...waw.pl> napisal w wiadomosci

>>no ale mam nadzieje, ze zaproponujecie mi na przyzlosc cos bardziej
>>oryginalnego
>
>




Jak juz szparagi stanieja, proponuje (niespodzianka!) szparagi z grilla!
Po prostu po odlamaniu twardej czesci troche umoczone w oliwie i
posypane sola, grillowac krotko -- najwygodniej, gdy sa wykalaczkami lub
innymi patyczkami polaczone w male "tratwy" po 4-5 sztuk...
(przyklady:
http://mrgrill.pl/r-113-lse.php
http://mrgrill.pl/r-104.php
)

Pozdrawiam,

ZB.
--
http://MrGrill.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 9


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zakupy przez tv-shopy
Żeliwny garnek do duszonek
snickers
mak w makowcu sypie si
Panierowanie filetów rybnych

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »