« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-27 19:33:03
Temat: sezon na szparagiwlasnie sie zaczal, a ze nie potrwa zbyt dlugo warto go wykorzystac
nawet kupilem sobie dzisiaj specjalny garnek do ich gotowania na stajaco
i jutro beda w klasycznym wydaniu pod beszamelem (no moze z odrobina
startego sera)
no ale mam nadzieje, ze zaproponujecie mi na przyzlosc cos bardziej
oryginalnego
aha, jeszcze jedno - wyczytalem, ze po ugotowaniu warto szparagi
zhartowac w wodzie z lodem, ktos wie po co ?
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-27 20:12:09
Temat: Re: sezon na szparagi
Uzytkownik "wiku" <s...@a...waw.pl> napisal w wiadomosci
news:c6mche$1t3k$1@mamut.aster.pl...
> no ale mam nadzieje, ze zaproponujecie mi na przyzlosc cos bardziej
> oryginalnego
Zupa szparagowa - rewelacja. Jak chcesz to znajde przepis. Robilam taka
jedna kiedys - niebo w gebie.
Chyba tez kupie szparagi :-)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-27 20:20:56
Temat: Re: sezon na szparagiMedea wrote:
> Zupa szparagowa - rewelacja. Jak chcesz to znajde przepis. Robilam taka
> jedna kiedys - niebo w gebie.
jesli to cos innego niz klasyczny krem ze szparagow to poprosze
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-27 21:10:42
Temat: Re: sezon na szparagi> mam nadzieje, ze zaproponujecie mi na przyzlosc cos bardziej
> oryginalnego
Ja uwielbiam szparagi skropione cytryna i otulone swiezo startym
parmezanem. Niebo w gebie, a i mniej kaloryczne niz z beszamelem
pozdrawiam
Zofia Gebert
Ps. Kupilyscie juz szparagi?? Dzis zobaczylam ale cena brrrr... 19 zl!
Kupilam cukinie, bedzie zupa-krem :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-27 21:28:40
Temat: Re: sezon na szparagiUżytkownik "Zofia Gebert" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:c6mi9a$o00$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Ps. Kupilyscie juz szparagi?? Dzis zobaczylam ale cena brrrr... 19 zl!
> Kupilam cukinie, bedzie zupa-krem :)
We Wrocławiu wczoraj 10 dziś 7 za pęczek (ok 8 grubych sztuk).
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-27 21:51:24
Temat: Re: sezon na szparagi
"wiku" <s...@a...waw.pl> schreef in bericht
news:c6mche$1t3k$1@mamut.aster.pl...
> wlasnie sie zaczal, a ze nie potrwa zbyt dlugo warto go wykorzystac
> nawet kupilem sobie dzisiaj specjalny garnek do ich gotowania na stajaco
> i jutro beda w klasycznym wydaniu pod beszamelem (no moze z odrobina
> startego sera)
> no ale mam nadzieje, ze zaproponujecie mi na przyzlosc cos bardziej
> oryginalnego
> aha, jeszcze jedno - wyczytalem, ze po ugotowaniu warto szparagi
> zhartowac w wodzie z lodem, ktos wie po co ?
>
> wiku
>
Po obraniu szparagow (polecam dwoktne) i obcieciu dolnej, zdrewnialej
czesci, i jezeli jakosc szparagow jest odpowiednia to polecam szparagi z
wody, skropione olio extra vergine, odrobina starego aceto balsamico i na to
prosciutto di parma. Albo na sposob holenderski: z wody, polane goracym
maslem, posypane posiekannym jajkiem na twardo i przykryte gotowana szynka.
wersja ekskluzywna: Z odcietych lodyg gotujesz zupe i redukujesz do postaci
kremu, dodajesz posiekany trufel ( mozesz uzyc oleju truflowego) i uzywasz
jako sosu na dnie taleza. Przykrywasz filetem z lososia i dodajesz szparagi
albo zamiast lososia filet z jagniecia
Smacznego
Dario
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-27 22:26:00
Temat: Re: sezon na szparagi===
Czy Wam *naprawdę* aż tak bardzo smakują szparagi???
Jakoś nie mogę odkryć w tej włóknisto-wodnistej ciapie nic szczególnego. I
nie to, że nie umiem ich zrobić - w knajpach to też ten ser, beszamel lub
inne dodatki są w szparagach najlepsze.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-27 22:32:05
Temat: Re: sezon na cukinię?Zofia Gebert wrote:
> Ps. Kupilyscie juz szparagi?? Dzis zobaczylam ale cena brrrr... 19 zl!
> Kupilam cukinie, bedzie zupa-krem :)
A na cukinię to już jest sezon? Dostałam od koleżanki przepis na
zupę-krem i mam straszną chęć go wypróbować, ale tam trzeba straszne
mnóstwo tej cukinii...
Nessie,
nie znająca się na sezonach warzywnych
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-27 22:43:33
Temat: Re: sezon na szparagiLe mercredi 28 avril 2004 ŕ 00:26:00, waldek a écrit :
> ===
> Czy Wam *naprawdę* aż tak bardzo smakują szparagi???
> Jakoś nie mogę odkryć w tej włóknisto-wodnistej ciapie nic szczególnego. I
> nie to, że nie umiem ich zrobić
Jak widac na zalaczonym obrazku.
> - w knajpach to też ten ser, beszamel lub
> inne dodatki są w szparagach najlepsze.
I ty inne osoby nazywasz trolami ?
Budujace zjawisko :->
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-28 01:05:14
Temat: Re: sezon na szparagi> Uzytkownik "wiku" <s...@a...waw.pl> napisal w wiadomosci
>>no ale mam nadzieje, ze zaproponujecie mi na przyzlosc cos bardziej
>>oryginalnego
>
>
Jak juz szparagi stanieja, proponuje (niespodzianka!) szparagi z grilla!
Po prostu po odlamaniu twardej czesci troche umoczone w oliwie i
posypane sola, grillowac krotko -- najwygodniej, gdy sa wykalaczkami lub
innymi patyczkami polaczone w male "tratwy" po 4-5 sztuk...
(przyklady:
http://mrgrill.pl/r-113-lse.php
http://mrgrill.pl/r-104.php
)
Pozdrawiam,
ZB.
--
http://MrGrill.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |