« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-12-21 12:31:19
Temat: śledzie korzenneWitam
Chciałabym zrobić śledzie korzenne. Kiedyś miałam przepis ale gdzieś mi sie
zapodział. Czy mógłby ktoś podać przepis (u mnie było tak ze do woreczka
wkładało sie w ziarenkach pieprz, ziele angielskie i cos tam jeszcze to
wkladalo sie do sloika i chyba zalewalo olejem. Sledzie mialy w tym sie
moczyc kilka dni). Niekoniecznie musi byc ten przepis.
Dziekuje
Asik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-12-21 12:50:16
Temat: Re: śledzie korzenne
Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:fkgbot$mt2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Chciałabym zrobić śledzie korzenne. Kiedyś miałam przepis ale gdzieś mi
> sie zapodział. Czy mógłby ktoś podać przepis (u mnie było tak ze do
> woreczka wkładało sie w ziarenkach pieprz, ziele angielskie i cos tam
> jeszcze to wkladalo sie do sloika i chyba zalewalo olejem. Sledzie mialy w
> tym sie moczyc kilka dni). Niekoniecznie musi byc ten przepis.
> Dziekuje
> Asik
>
http://kuchnia.gery.pl/sledzie-korzenne-wigilia.html przepis brzmi podobnie
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-12-21 12:58:35
Temat: Re: śledzie korzenne
Użytkownik "Gosia" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fkgcqb$ocv$1@achot.icm.edu.pl...
>
> Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
> news:fkgbot$mt2$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam
>>
>> Chciałabym zrobić śledzie korzenne. Kiedyś miałam przepis ale gdzieś mi
>> sie zapodział. Czy mógłby ktoś podać przepis (u mnie było tak ze do
>> woreczka wkładało sie w ziarenkach pieprz, ziele angielskie i cos tam
>> jeszcze to wkladalo sie do sloika i chyba zalewalo olejem. Sledzie mialy
>> w tym sie moczyc kilka dni). Niekoniecznie musi byc ten przepis.
>> Dziekuje
>> Asik
>>
>
> http://kuchnia.gery.pl/sledzie-korzenne-wigilia.html przepis brzmi
> podobnie
>
O to chyba właśnie to było. Hm tylko ja kupiłam w tym roku śledzie w oleju.
Czy można z takich to przyrządzić? W przepisie są solone (w zeszlym roku
mialam wlasnie solone).
Asik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-12-21 13:06:19
Temat: Re: śledzie korzenne
"asik" <a...@t...pl> wrote in message
news:fkgdc6$s0p$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gosia" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:fkgcqb$ocv$1@achot.icm.edu.pl...
>>
>> Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
>> news:fkgbot$mt2$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>> Witam
>>>
>>> Chciałabym zrobić śledzie korzenne. Kiedyś miałam przepis ale gdzieś mi
>>> sie zapodział. Czy mógłby ktoś podać przepis (u mnie było tak ze do
>>> woreczka wkładało sie w ziarenkach pieprz, ziele angielskie i cos tam
>>> jeszcze to wkladalo sie do sloika i chyba zalewalo olejem. Sledzie mialy
>>> w tym sie moczyc kilka dni). Niekoniecznie musi byc ten przepis.
>>> Dziekuje
>>> Asik
>>>
>>
>> http://kuchnia.gery.pl/sledzie-korzenne-wigilia.html przepis brzmi
>> podobnie
>>
> O to chyba właśnie to było. Hm tylko ja kupiłam w tym roku śledzie w
> oleju. Czy można z takich to przyrządzić? W przepisie są solone (w zeszlym
> roku mialam wlasnie solone).
>
> Asik
W oleju raczej już nie naciągną, ale wymiana oleju zmieni ich smak
powierzchniowy - co może być korzystne. Jeżeli są to płaty, to można pociąć
je na kawałki i ułożyć z blanszowaną cebulką i plasterkami cytryny, niech
się pomacerują ze 24 godziny i dopiero wtedy zalać olejem korzennym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-12-21 13:07:53
Temat: Re: śledzie korzenne
> O to chyba właśnie to było. Hm tylko ja kupiłam w tym roku śledzie w
> oleju.
> Czy można z takich to przyrządzić? W przepisie są solone (w zeszlym roku
> mialam wlasnie solone).
>
> Asik
>
Ale w końcowym efekcie i tak są one w oleju chyba?
Te co kupiłaś nie musisz juz tak długo moczyć. Domyślam się że kupiłaś
gotowe płaty śleziowe?
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-12-21 13:10:45
Temat: Re: śledzie korzenne
Użytkownik "Gosia" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fkgdrc$q03$1@achot.icm.edu.pl...
>
>> O to chyba właśnie to było. Hm tylko ja kupiłam w tym roku śledzie w
>> oleju.
>> Czy można z takich to przyrządzić? W przepisie są solone (w zeszlym roku
>> mialam wlasnie solone).
>>
>> Asik
>>
> Ale w końcowym efekcie i tak są one w oleju chyba?
> Te co kupiłaś nie musisz juz tak długo moczyć. Domyślam się że kupiłaś
> gotowe płaty śleziowe?
Tak gotowe tylko tak się zastanawiam czy przejda tymi korzeniami czy sa tak
chlonne jak zwylke solone sledzie?
Asik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-12-21 13:16:11
Temat: Re: śledzie korzenne
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fkge3h$kk0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "asik" <a...@t...pl> wrote in message
> news:fkgdc6$s0p$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Gosia" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:fkgcqb$ocv$1@achot.icm.edu.pl...
>>>
>>> Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
>>> news:fkgbot$mt2$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>> Witam
>>>>
>>>> Chciałabym zrobić śledzie korzenne. Kiedyś miałam przepis ale gdzieś mi
>>>> sie zapodział. Czy mógłby ktoś podać przepis (u mnie było tak ze do
>>>> woreczka wkładało sie w ziarenkach pieprz, ziele angielskie i cos tam
>>>> jeszcze to wkladalo sie do sloika i chyba zalewalo olejem. Sledzie
>>>> mialy w tym sie moczyc kilka dni). Niekoniecznie musi byc ten przepis.
>>>> Dziekuje
>>>> Asik
>>>>
>>>
>>> http://kuchnia.gery.pl/sledzie-korzenne-wigilia.html przepis brzmi
>>> podobnie
>>>
>> O to chyba właśnie to było. Hm tylko ja kupiłam w tym roku śledzie w
>> oleju. Czy można z takich to przyrządzić? W przepisie są solone (w
>> zeszlym roku mialam wlasnie solone).
>>
>> Asik
>
> W oleju raczej już nie naciągną, ale wymiana oleju zmieni ich smak
> powierzchniowy - co może być korzystne. Jeżeli są to płaty, to można
> pociąć je na kawałki i ułożyć z blanszowaną cebulką i plasterkami cytryny,
> niech się pomacerują ze 24 godziny i dopiero wtedy zalać olejem korzennym.
Ok tyle ze po co blanszowac cebule?
najlepszy smak wlasnie z cebuli przechodzi a z blanszowanej cebuli jedynie
slodycz przejdzie ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-12-21 13:24:23
Temat: Re: śledzie korzenne
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:fkgels$ltb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fkge3h$kk0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "asik" <a...@t...pl> wrote in message
>> news:fkgdc6$s0p$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>
>>> Użytkownik "Gosia" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
>>> news:fkgcqb$ocv$1@achot.icm.edu.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:fkgbot$mt2$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>>> Witam
>>>>>
>>>>> Chciałabym zrobić śledzie korzenne. Kiedyś miałam przepis ale gdzieś
>>>>> mi sie zapodział. Czy mógłby ktoś podać przepis (u mnie było tak ze do
>>>>> woreczka wkładało sie w ziarenkach pieprz, ziele angielskie i cos tam
>>>>> jeszcze to wkladalo sie do sloika i chyba zalewalo olejem. Sledzie
>>>>> mialy w tym sie moczyc kilka dni). Niekoniecznie musi byc ten przepis.
>>>>> Dziekuje
>>>>> Asik
>>>>>
>>>>
>>>> http://kuchnia.gery.pl/sledzie-korzenne-wigilia.html przepis brzmi
>>>> podobnie
>>>>
>>> O to chyba właśnie to było. Hm tylko ja kupiłam w tym roku śledzie w
>>> oleju. Czy można z takich to przyrządzić? W przepisie są solone (w
>>> zeszlym roku mialam wlasnie solone).
>>>
>>> Asik
>>
>> W oleju raczej już nie naciągną, ale wymiana oleju zmieni ich smak
>> powierzchniowy - co może być korzystne. Jeżeli są to płaty, to można
>> pociąć je na kawałki i ułożyć z blanszowaną cebulką i plasterkami
>> cytryny, niech się pomacerują ze 24 godziny i dopiero wtedy zalać olejem
>> korzennym.
>
> Ok tyle ze po co blanszowac cebule?
> najlepszy smak wlasnie z cebuli przechodzi a z blanszowanej cebuli jedynie
> slodycz przejdzie ...
Niektórzy nie tolerują surowej. Ja nie blanszuję.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-12-21 16:24:48
Temat: Re: śledzie korzenne
Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:fkge2q$128$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gosia" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:fkgdrc$q03$1@achot.icm.edu.pl...
>>
>>> O to chyba właśnie to było. Hm tylko ja kupiłam w tym roku śledzie w
>>> oleju.
>>> Czy można z takich to przyrządzić? W przepisie są solone (w zeszlym roku
>>> mialam wlasnie solone).
>>>
>>> Asik
>>>
>> Ale w końcowym efekcie i tak są one w oleju chyba?
>> Te co kupiłaś nie musisz juz tak długo moczyć. Domyślam się że kupiłaś
>> gotowe płaty śleziowe?
>
> Tak gotowe tylko tak się zastanawiam czy przejda tymi korzeniami czy sa
> tak chlonne jak zwylke solone sledzie?
>
> Asik
>
powinny przejść, opłucz je i troche pomocz, ja do wody dodaję troszke octu
lub soku z cytryny
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-12-21 19:49:55
Temat: Re: śledzie korzenne
Użytkownik "Gosia" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fkgpci$e3i$1@achot.icm.edu.pl...
>
> Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
> news:fkge2q$128$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Gosia" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:fkgdrc$q03$1@achot.icm.edu.pl...
>>>
>>>> O to chyba właśnie to było. Hm tylko ja kupiłam w tym roku śledzie w
>>>> oleju.
>>>> Czy można z takich to przyrządzić? W przepisie są solone (w zeszlym
>>>> roku mialam wlasnie solone).
>>>>
>>>> Asik
>>>>
>>> Ale w końcowym efekcie i tak są one w oleju chyba?
>>> Te co kupiłaś nie musisz juz tak długo moczyć. Domyślam się że kupiłaś
>>> gotowe płaty śleziowe?
>>
>> Tak gotowe tylko tak się zastanawiam czy przejda tymi korzeniami czy sa
>> tak chlonne jak zwylke solone sledzie?
>>
>> Asik
>>
> powinny przejść, opłucz je i troche pomocz, ja do wody dodaję troszke octu
> lub soku z cytryny
Ok jutro bede robic dziekuje za rady.
Pozdrawiam
Asik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |