| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-14 09:13:37
Temat: solone sardele - i co dalej???Przywiozlam zobie z Chorwacji sloik solonych sardeli - kupione na targu od
chlopo-rybaka.
Co z nimi najlepiej???? I czy to jest to samo co anchois???
Monisia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-14 09:40:35
Temat: Re: solone sardele - i co dalej???> Przywiozlam zobie z Chorwacji sloik solonych sardeli - kupione na targu od
> chlopo-rybaka.
> Co z nimi najlepiej???? I czy to jest to samo co anchois???
Kurcze, ale Ci zazdroszcze :)
W Chorwacji jadlem je jako przystawke.
Kilka cieniutko ukrojonych plasterkow
cebuli, sardele i mniam!
Napisz moze jakie sa ceny w Chorwacji w tym roku?
Wybieram sie (chyba) we wrzesniu...
--
studio QbA Jakub Jewuła
skanowanie filmów do 6x9cm - http://www.skanowanie.com.pl
naklejki gwarancyjne, naklejki 3D - http://www.studio-qba.com.pl
tanie filmy foto - http://www.skanowanie.com.pl/html/filmy.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 09:44:01
Temat: Re: solone sardele - i co dalej???Użytkownik <M...@i...pl> napisał(a):
> I czy to jest to samo co anchois???
Tak. Fajne są na pizzy, jak ktoś lubi te smaki.
--
Konrad J. Brywczyński No use to complain
k...@b...tk If you're caught out in the rain
www.brywczynski.tk Your mother's quite insane
UIN:27412398 Cat food cat food cat food again
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 10:15:59
Temat: Re: solone sardele - i .... spaghetti (P)> > I czy to jest to samo co anchois???
>
> Tak. Fajne są na pizzy, jak ktoś lubi te smaki.
>
Fajne są też do spaghetti, robiłam w sobotę, mniam :)) .... niestety przepis
troszkę z tych na oko....
6 zabków czosnku, zmiażdżyć i delikatnie przesmażyć, do złotości, ale żeby
się nie zrobiły gorzkie, odstawić.
Garść albo trochę więcej :) oliwek zielonych (ze słoiczka), zmiażdżyć tak
jak czosnek i przesmażyć, odsawić.
Anchovisy (puszkę niedużą), mieści się w takiej ok. 10 filecików przesmażyć
na niedużej ilości oliwy i odparować (ja używam takiej z pestek winogron).
Jak się daje takie z puszki to nie wlewać oliwy spod rybek bo będzie słone
jak cała kopalnia w Wieliczce....
Do rybki dorzucić czosnek, i oliwki (a w ogóle to wszystko się robi na
jednej patelni żeby oliwa przeszła czosnkiem, ja czasem z lenistwa zmieniam
kolejność tzn. najpierw smażę rykbę, potem czosnek, a na koniec dodaję
oliwki, ale w przepisie stoi inaczej :)).
Wszystko to jeszcze chwilkę poddusić, dodać puszkę pomidorów pokrojonych w
kosteczkę i z zalewą i przecier pomidorowy jeszcze żeby miało
intensywniejszy smak.....
Całość doprawić oregano, pieprzem (dużo), tymiankiem i w ogóle czym kto lubi
:o) byle z wyczuciem i nie dodawać soli !! Podusić jeszcze troszkę zmieszać
z makaronem, można posypać parmezanem ale niekoniecznie i smacznego :)
Pozdrawiam, Aga
P.S. W tarkcie smażenia rybki śmierdzi przeraźliwie ale nie należy się
zrażać :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 14:04:12
Temat: Re: solone sardele - i co dalej???>Użytkownik <M...@i...pl> napisał(a):
>
>> I czy to jest to samo co anchois???
>
>Tak. Fajne są na pizzy, jak ktoś lubi te smaki.
>
Tak po prostu na ciasto?? W caslsoci?? Nic nie robic??
Monisia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 14:06:46
Temat: Re: solone sardele - i co dalej???>> Przywiozlam zobie z Chorwacji sloik solonych sardeli - kupione na targu od
>> chlopo-rybaka.
>> Co z nimi najlepiej???? I czy to jest to samo co anchois???
>
>Kurcze, ale Ci zazdroszcze :)
>
>W Chorwacji jadlem je jako przystawke.
>Kilka cieniutko ukrojonych plasterkow
>cebuli, sardele i mniam!
a jakis szczegol????
Po prostu sardele na cebule????
nic wiecej????
>
>Napisz moze jakie sa ceny w Chorwacji w tym roku?
chyba takie jak w tamtym. Duzy sloik saredli - 35 kun. Kilo scampiny w
knajpie - 240 kun, porcja lignji na zaru - 80 kun.
Piwo w knajpie - 15 kun.
>Wybieram sie (chyba) we wrzesniu...
ja chyba tez. ponownie:))))))
Monisia
>
>
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 14:11:43
Temat: Re: solone sardele - i .... spaghetti (P)>>
>Fajne są też do spaghetti, robiłam w sobotę, mniam :)) .... niestety przepis
>troszkę z tych na oko....
Mniam.....
zrobie na pewno i powiem, jak smakowalo, mnaim..., az sie slinie.
a ile to ma kalorii????
Monisia
za duzo wazaca:((((
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 14:13:44
Temat: Re: solone sardele - i co dalej???
> >Napisz moze jakie sa ceny w Chorwacji w tym roku?
> chyba takie jak w tamtym. Duzy sloik saredli - 35 kun. Kilo scampiny w
> knajpie - 240 kun, porcja lignji na zaru - 80 kun.
> Piwo w knajpie - 15 kun.
a jak się mają te kuny do światowych? Choćby yenów, bom nietamtejszy?
Ja znam osobiście tylko te czworonożne ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 14:14:29
Temat: Re: solone sardele - i co dalej???
> >Tak. Fajne są na pizzy, jak ktoś lubi te smaki.
> >
> Tak po prostu na ciasto?? W caslsoci?? Nic nie robic??
można pociapciać na kawałki, ale w całości też ok.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 14:31:27
Temat: Re: solone sardele - i .... spaghetti (P)> Mniam.....
> zrobie na pewno i powiem, jak smakowalo, mnaim..., az sie slinie.
> a ile to ma kalorii????
>
Ty mnie tu nei denerwuj z tą za dużo ważącą. A kalorii ma niewiele, sama
popatrz tylko trochę oleju... czosnek, oliwki, pomidorki, makaron, rybka -
ja ostatnio jem bez parmezanu... :(
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |