Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agusiek" <A...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: solone sardele - i .... spaghetti (P)
Date: Tue, 14 May 2002 12:15:59 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <abqnpj$8tf$1@news.tpi.pl>
References: <0...@p...pl> <a...@K...Brywczynski>
NNTP-Posting-Host: ssegw-1.comarch.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1021370996 9135 195.116.193.131 (14 May 2002 10:09:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 May 2002 10:09:56 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:108187
Ukryj nagłówki
> > I czy to jest to samo co anchois???
>
> Tak. Fajne są na pizzy, jak ktoś lubi te smaki.
>
Fajne są też do spaghetti, robiłam w sobotę, mniam :)) .... niestety przepis
troszkę z tych na oko....
6 zabków czosnku, zmiażdżyć i delikatnie przesmażyć, do złotości, ale żeby
się nie zrobiły gorzkie, odstawić.
Garść albo trochę więcej :) oliwek zielonych (ze słoiczka), zmiażdżyć tak
jak czosnek i przesmażyć, odsawić.
Anchovisy (puszkę niedużą), mieści się w takiej ok. 10 filecików przesmażyć
na niedużej ilości oliwy i odparować (ja używam takiej z pestek winogron).
Jak się daje takie z puszki to nie wlewać oliwy spod rybek bo będzie słone
jak cała kopalnia w Wieliczce....
Do rybki dorzucić czosnek, i oliwki (a w ogóle to wszystko się robi na
jednej patelni żeby oliwa przeszła czosnkiem, ja czasem z lenistwa zmieniam
kolejność tzn. najpierw smażę rykbę, potem czosnek, a na koniec dodaję
oliwki, ale w przepisie stoi inaczej :)).
Wszystko to jeszcze chwilkę poddusić, dodać puszkę pomidorów pokrojonych w
kosteczkę i z zalewą i przecier pomidorowy jeszcze żeby miało
intensywniejszy smak.....
Całość doprawić oregano, pieprzem (dużo), tymiankiem i w ogóle czym kto lubi
:o) byle z wyczuciem i nie dodawać soli !! Podusić jeszcze troszkę zmieszać
z makaronem, można posypać parmezanem ale niekoniecznie i smacznego :)
Pozdrawiam, Aga
P.S. W tarkcie smażenia rybki śmierdzi przeraźliwie ale nie należy się
zrażać :)
|