Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " TOM" <t...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos słodko-kwaśny?
Date: Mon, 2 Aug 2004 17:54:49 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 51
Message-ID: <celv59$56j$1@inews.gazeta.pl>
References: <p...@a...pl>
<cejf2j$2gi$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179009071.chello.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1091469289 5331 172.20.26.239 (2 Aug 2004 17:54:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Aug 2004 17:54:49 +0000 (UTC)
X-User: tdabrowski
X-Forwarded-For: 172.20.6.164
X-Remote-IP: chello062179009071.chello.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:209900
Ukryj nagłówki
eM eL <b...@g...pl> napisał(a):
> d...@a...pl napisał(a):
>
> > Witam!Czy ktoś zna przepis na sos słodko-kwaśny do kurczaka?Za przepis
> > z góry dziekuję>
>
> Wiesz..w archiwum sa slodko-kwasne sosy (prewaznie z
kuchni "orientalnych")
> na krocie i kilometry kubiczne.
>
> Podam np. taki. prosty i dobry.
>
> 1/2 szklanki soku ananasowego (moze byc inny sok, np. z wisni, byle by nie
> gesty syrop)
> 1/4 szklanki ketchupu
> 1/4 szklanki brazowego cukru (krystalicznego)
> 1/4 szklanki octu
> 1/2 lyzeczki sproszkowanego czosnku (albo zabek prze praske)
> 1/4 lyzeczki zmielonej gorczycy
> 1 lyzka sosu Worcestershire
> 1 lyzeczka zmielonego korzenia imbiru.
>
> Caly skandal dobrze zmieszac i powoli wmieszac
> 1 1/2 lyzki maki ziemniaczanej (albo skrobi kukurydzianej)
> Gotowac na wolym ogniu czesto mieszajac az troche zgestnieje.
>
Jeżeli ten przepis jest prosty to ja chyba...
W wykonaniu tak, ale składniki i brązowy cukier i sos Worcestershire i
świeży imbir...
Podam przepis prosto z restauracji hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, w
której pracowałem.
3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
1 cebula
puszka ananasów
ocet
cukier
olej do podsmażenia
mąka ziemniaczana
Papryki pokroić w kostkę 0,5X0,5cm, cebulę też i podsmażyć, niech się trochę
podrumienią. Pod koniec wrzucić pokrojone w małe kawałki ananasy i razem
wszysko poddusić. Sok z ananasów wymieszać z 3 łyżkami octu, 4 łyżkami cukru
i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Do soku można dodać trochę wody
jednocześnie zwiększając ilości octu, cukru i mąki.
Tak przygotowaną miksturę wlać do warzyw i zagotować, aby zgęstniało.
Podawać z kurczakiem pokrojonym w paski i podsmażonym saute.
Smacznego
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|