Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos z brokulow????

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos z brokulow????

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-21 10:30:42

Temat: sos z brokulow????
Od: "Mapet" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kiedys, jak bylam we Wloszech, a konkretnie na Sardynii (mialam wtedy 12 lat
ehhh) jadlam cos takiego: sos-nie-sos z brokulow do makaronu. Jedyne, co
pamietam, to ze byl zielony i mi nie smakowal, ale rodzina sie tym
zachwycala. Dzieci maja rozne kaprysy, byc moze byl genialny. Czy ktos
kiedys trafil na cos takiego i moze powiedziec, jak sie takie cos robi? Z
gory dziekuje i pozdrawiam.
Mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-21 11:43:21

Temat: Re: sos z brokulow????
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

> Kiedys, jak bylam we Wloszech, a konkretnie na Sardynii (mialam wtedy 12 lat
> ehhh) jadlam cos takiego: sos-nie-sos z brokulow do makaronu. Jedyne, co
> pamietam, to ze byl zielony i mi nie smakowal, ale rodzina sie tym
> zachwycala. Dzieci maja rozne kaprysy, byc moze byl genialny. Czy ktos
> kiedys trafil na cos takiego i moze powiedziec, jak sie takie cos robi? Z
> gory dziekuje i pozdrawiam.

nie byłem z tobą na Sardynii (sam zresztą też nie), ale ja robię coś
takiego:
Gotuję brokkoli w osolonej wodzie, aby były ugotowane, ale nie na śmierć
(znaczy al dente). Jak są prawie gotowe zaczynam robić quasi-beszamel,
mąka+masło. Znaczy zasmażka, ale nie smażona ;-) Rozprowadzam wodą z
brokułów. Do tego wpada serek topiony(niekoniecznie), gorgonzola i
trochę parmezanu. Jeszcze trochę wody z brokułów aż do uzyskania
optymalnej konzystencji. Nie jest zbytnio zielone. Jak chcesz zieleńszy
sos, to weź posiekanej bardzo drobno pietruszki i bazylii. Do makaronu
wsypujesz brokuły (kwiatki podzielić na małe kawałki). Aha, jak masz
dużo pnia, to możesz go trochę dłużej gotować, zmalakserować i dodać do
sosu.

Ja używam tego sosu albo do ziemniaków i schabowego/drobia (wtedy
brokuły ostają się większe), albo, jak ty opisałaś, jako sos do
makaronu.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 12:20:50

Temat: Re: sos z brokulow????
Od: "Mapet" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzięki, może to to, nie pamiętam. Mam przed oczami tylko kawałki (takie
drobne) brokułów. Właściwie nie tyle były one dodatkiem do makaronu, co
makaron był w nich "wymuziany". Coś w rodzaju sosu pomidorowego, tylko że
zielony. Sprawiało wrażenie, że tam tego było sporo (tzn tej roślinki). Ale
pamięć zawodzi, więc może to jest to co mówisz. Dziękuję bardzo :))))
Mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 14:04:33

Temat: Re: sos z brokulow????
Od: <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> pamięć zawodzi, więc może to jest to co mówisz. Dziękuję bardzo :))))
> Mapet

Witam,
A może to to:
Zielone tagliatelle mocno brokułowe z delikatnym serowym akcentem

paczka tagliatelle - pół kilograma
pół kilograma świeżych lub mrożonych brokułów
4 ząbki czosnku
szklanka tłustej śmietany - co najmniej 18%
dwie łyżki masła
kawałek rokpola - około 5 dag, czyli mniej więcej czubata łyżka
garść, albo dwie świeżo startego parmezanu -zamiennie można użyć każdego
twardego, ostrego, żółtego sera

Pychotkowane to danie, które się robi w 10 minut, czyli tyle, ile się gotuje
makaron i brokuły.

Kiedy po znojnym dniu, pełnym pracy, ochota na coś pysznego, ale naprawdę
pysznego, to jest właśnie to!

W dużym garnku nastawiam wodę na makaron - solę i wlewam łyżkę oliwy - dzięki
temu się nie będzie sklejał.

W drugim garze nastawiam wodę na brokuły - warzywo gotuję na parze - dzięki
temu zachowa swój obłędy, pełen radości kolor zielony.

Kiedy makaron i brokuły się gotują, obieram czosnek i kroję na cieniutkie
plasterki.

Na patelni rozgrzewam masło i kiedy zaczyna się lekko pienić, wrzucam czosnek.
Smażę około pół minuty, cały czas mieszając - kiedy po kuchni rozejdzie się
zniewalający jego zapach, pomieszany z delikatnością masła, do patelni wlewam
śmietanę.

Musi być tłusta - czyli mieć co najmniej 18% - inaczej może się zważyć.
Śmietanę trzymam na średnim ogniu kilka minut, cały czas mieszając tak, by
raczej mocno zgęstniała.

W tym mniej więcej momencie, brokuły powinny być gotowe - powinny być bardziej
twarde niż miękkie, ale jednak ugotowane.

Brokuły ścieram na tarce z dużymi otworami do śmietanowego sosu na patelni.
Dodaję rokpola rozdrobnionego widelcem na małe kawałki. Sos mieszam i
podgrzewam na średnim ogniu tak, by osiągnął jednolitą, jedwabistą konsystencję.
Czas na makaron - odcedzam go bardzo dokładnie i wrzucam do sosu. Potrawę
mieszam, przykrywam, odstawiam na minutę, po tym czasie wykładam na talerze,
posypuję parmezanem i dla dekoracji na każdym talerzu, kładę różyczkę
brokuła.To jest po prostu pyszneeeeeeee!

Podziękowania i życzenia smacznego dla Weroniki, dzięki niej wiem jak się to
robi!

Przepis w formie do wydrukowania znajduje się tutaj:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=335

Mam nadzieję, że będzie smakowało.
Grzegorz
www.mniammniam.pl - święta już blisko, będą smaczne, nieprawdaż?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 14:54:48

Temat: Re: sos z brokulow????
Od: "Mapet" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Brokuły ścieram na tarce z dużymi otworami do śmietanowego sosu na
patelni.

O dzieki za wspanialy przepis, to już bardziej. To, co ja jadłam było
wyraźnie zielone, to znaczy makaron był "zzieleniały", więc jeśli w tym
przepisie brokuły sa starte, to szansa jest juz spora.

> Zielone tagliatelle mocno brokułowe
pytanie może bardzo naiwne, ale... co to sa tagliatelle?
Dzięki i pozdrawiam.
Mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 14:58:24

Temat: Re: sos z brokulow????
Od: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Mapet" <m...@p...onet.pl>
pytanie może bardzo naiwne, ale... co to sa tagliatelle?
Dzięki i pozdrawiam.
Mapet

To taki włoski makaron, coś jak wstążki. Mozna kupić u nas w sklepach.

Pozdr,
AP


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-22 08:36:56

Temat: sos z brokulow skonsumowany!!!
Od: "Ana" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:0738.0000645c.3c99e870@newsgate.onet.pl...
> Witam,
> A może to to:
> Zielone tagliatelle mocno brokułowe z delikatnym serowym akcentem
(wielkie ciach)
>To jest po prostu pyszneeeeeeee!
>
> Mam nadzieję, że będzie smakowało.
> Grzegorz
>
Tyle mi apetytu narobiles tym brokulowym tagliatelle, ze w domu sie rzucilam
do garow jak szalona.
Pyszne, to jest malo powiedziane - to jest odjazdowe!
Nawet szanowny malzonek (tak musze pisac, bo mnie czesto podczytuje),
zwolenik kuchni mocno miesnej, spalaszowal miche i jeszcze wyjadl resztki z
patelni.
Ja tylko bym dodala duzo wiecej sera smierdziuszka (i tak dodalam wiecej a
jeszcze mi bylo za malo), no i nie za bardzo sobie wyobrazam scieranie
goracego brokula na tarce, wiec albo go miec ciut wczesniej przygotowanego,
albo go posiekac tak jak zrobilam.
Pycha pycha, kompletny odjazd. Dawno mi takiej przyjemnosci zarelko nie
sprawilo.
AniaK (jeszcze rozmarzona makaronowo).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: co do lososia
Na deser od pani Władysławy
Kaczka w pomarańczach
Re: witanko:))
maslo orzechowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »