Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-
berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos z brokulow????
Date: Thu, 21 Mar 2002 12:43:21 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 25
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <a7ccp7$jrj$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1016711043 21230468 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [de] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: de,en,be,pl,sk,cs
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101137
Ukryj nagłówki
> Kiedys, jak bylam we Wloszech, a konkretnie na Sardynii (mialam wtedy 12 lat
> ehhh) jadlam cos takiego: sos-nie-sos z brokulow do makaronu. Jedyne, co
> pamietam, to ze byl zielony i mi nie smakowal, ale rodzina sie tym
> zachwycala. Dzieci maja rozne kaprysy, byc moze byl genialny. Czy ktos
> kiedys trafil na cos takiego i moze powiedziec, jak sie takie cos robi? Z
> gory dziekuje i pozdrawiam.
nie byłem z tobą na Sardynii (sam zresztą też nie), ale ja robię coś
takiego:
Gotuję brokkoli w osolonej wodzie, aby były ugotowane, ale nie na śmierć
(znaczy al dente). Jak są prawie gotowe zaczynam robić quasi-beszamel,
mąka+masło. Znaczy zasmażka, ale nie smażona ;-) Rozprowadzam wodą z
brokułów. Do tego wpada serek topiony(niekoniecznie), gorgonzola i
trochę parmezanu. Jeszcze trochę wody z brokułów aż do uzyskania
optymalnej konzystencji. Nie jest zbytnio zielone. Jak chcesz zieleńszy
sos, to weź posiekanej bardzo drobno pietruszki i bazylii. Do makaronu
wsypujesz brokuły (kwiatki podzielić na małe kawałki). Aha, jak masz
dużo pnia, to możesz go trochę dłużej gotować, zmalakserować i dodać do
sosu.
Ja używam tego sosu albo do ziemniaków i schabowego/drobia (wtedy
brokuły ostają się większe), albo, jak ty opisałaś, jako sos do
makaronu.
Waldek
|