Data: 2002-03-21 14:04:33
Temat: Re: sos z brokulow????
Od: <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> pamięć zawodzi, więc może to jest to co mówisz. Dziękuję bardzo :))))
> Mapet
Witam,
A może to to:
Zielone tagliatelle mocno brokułowe z delikatnym serowym akcentem
paczka tagliatelle - pół kilograma
pół kilograma świeżych lub mrożonych brokułów
4 ząbki czosnku
szklanka tłustej śmietany - co najmniej 18%
dwie łyżki masła
kawałek rokpola - około 5 dag, czyli mniej więcej czubata łyżka
garść, albo dwie świeżo startego parmezanu -zamiennie można użyć każdego
twardego, ostrego, żółtego sera
Pychotkowane to danie, które się robi w 10 minut, czyli tyle, ile się gotuje
makaron i brokuły.
Kiedy po znojnym dniu, pełnym pracy, ochota na coś pysznego, ale naprawdę
pysznego, to jest właśnie to!
W dużym garnku nastawiam wodę na makaron - solę i wlewam łyżkę oliwy - dzięki
temu się nie będzie sklejał.
W drugim garze nastawiam wodę na brokuły - warzywo gotuję na parze - dzięki
temu zachowa swój obłędy, pełen radości kolor zielony.
Kiedy makaron i brokuły się gotują, obieram czosnek i kroję na cieniutkie
plasterki.
Na patelni rozgrzewam masło i kiedy zaczyna się lekko pienić, wrzucam czosnek.
Smażę około pół minuty, cały czas mieszając - kiedy po kuchni rozejdzie się
zniewalający jego zapach, pomieszany z delikatnością masła, do patelni wlewam
śmietanę.
Musi być tłusta - czyli mieć co najmniej 18% - inaczej może się zważyć.
Śmietanę trzymam na średnim ogniu kilka minut, cały czas mieszając tak, by
raczej mocno zgęstniała.
W tym mniej więcej momencie, brokuły powinny być gotowe - powinny być bardziej
twarde niż miękkie, ale jednak ugotowane.
Brokuły ścieram na tarce z dużymi otworami do śmietanowego sosu na patelni.
Dodaję rokpola rozdrobnionego widelcem na małe kawałki. Sos mieszam i
podgrzewam na średnim ogniu tak, by osiągnął jednolitą, jedwabistą konsystencję.
Czas na makaron - odcedzam go bardzo dokładnie i wrzucam do sosu. Potrawę
mieszam, przykrywam, odstawiam na minutę, po tym czasie wykładam na talerze,
posypuję parmezanem i dla dekoracji na każdym talerzu, kładę różyczkę
brokuła.To jest po prostu pyszneeeeeeee!
Podziękowania i życzenia smacznego dla Weroniki, dzięki niej wiem jak się to
robi!
Przepis w formie do wydrukowania znajduje się tutaj:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=335
Mam nadzieję, że będzie smakowało.
Grzegorz
www.mniammniam.pl - święta już blisko, będą smaczne, nieprawdaż?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|