Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.on
et.pl
From: <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos z brokulow????
Date: 21 Mar 2002 15:04:33 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 64
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <a7cj7j$gra$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1016719473 29413 192.168.240.245 (21 Mar 2002 14:04:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Mar 2002 14:04:33 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 193.218.115.254, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101175
Ukryj nagłówki
> pamięć zawodzi, więc może to jest to co mówisz. Dziękuję bardzo :))))
> Mapet
Witam,
A może to to:
Zielone tagliatelle mocno brokułowe z delikatnym serowym akcentem
paczka tagliatelle - pół kilograma
pół kilograma świeżych lub mrożonych brokułów
4 ząbki czosnku
szklanka tłustej śmietany - co najmniej 18%
dwie łyżki masła
kawałek rokpola - około 5 dag, czyli mniej więcej czubata łyżka
garść, albo dwie świeżo startego parmezanu -zamiennie można użyć każdego
twardego, ostrego, żółtego sera
Pychotkowane to danie, które się robi w 10 minut, czyli tyle, ile się gotuje
makaron i brokuły.
Kiedy po znojnym dniu, pełnym pracy, ochota na coś pysznego, ale naprawdę
pysznego, to jest właśnie to!
W dużym garnku nastawiam wodę na makaron - solę i wlewam łyżkę oliwy - dzięki
temu się nie będzie sklejał.
W drugim garze nastawiam wodę na brokuły - warzywo gotuję na parze - dzięki
temu zachowa swój obłędy, pełen radości kolor zielony.
Kiedy makaron i brokuły się gotują, obieram czosnek i kroję na cieniutkie
plasterki.
Na patelni rozgrzewam masło i kiedy zaczyna się lekko pienić, wrzucam czosnek.
Smażę około pół minuty, cały czas mieszając - kiedy po kuchni rozejdzie się
zniewalający jego zapach, pomieszany z delikatnością masła, do patelni wlewam
śmietanę.
Musi być tłusta - czyli mieć co najmniej 18% - inaczej może się zważyć.
Śmietanę trzymam na średnim ogniu kilka minut, cały czas mieszając tak, by
raczej mocno zgęstniała.
W tym mniej więcej momencie, brokuły powinny być gotowe - powinny być bardziej
twarde niż miękkie, ale jednak ugotowane.
Brokuły ścieram na tarce z dużymi otworami do śmietanowego sosu na patelni.
Dodaję rokpola rozdrobnionego widelcem na małe kawałki. Sos mieszam i
podgrzewam na średnim ogniu tak, by osiągnął jednolitą, jedwabistą konsystencję.
Czas na makaron - odcedzam go bardzo dokładnie i wrzucam do sosu. Potrawę
mieszam, przykrywam, odstawiam na minutę, po tym czasie wykładam na talerze,
posypuję parmezanem i dla dekoracji na każdym talerzu, kładę różyczkę
brokuła.To jest po prostu pyszneeeeeeee!
Podziękowania i życzenia smacznego dla Weroniki, dzięki niej wiem jak się to
robi!
Przepis w formie do wydrukowania znajduje się tutaj:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=335
Mam nadzieję, że będzie smakowało.
Grzegorz
www.mniammniam.pl - święta już blisko, będą smaczne, nieprawdaż?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|