« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-12 20:48:29
Temat: sucha pieczeńPowiedzcie mi, jak się robi soczystą pieczeń wieprzową z szynki? Dla
mnie to się plasuje gdzieś w okolicach szczytu kulinarnej sztuki. Nie
skutkują w moim wykonaniu metody typu obsmażyc mięso najpierw na patelni
ani pieczenie w folii, podlewanie wodą itd. Wciąż wychodzi suche na wiór
mięcho, które trudno pogryźć :-(. Zrażona tym zwykle piękne kawałki
szynki marnuję na jakieś gulasze, czy coś a'la strogonoff. A zdarza mi
się jadać wspaniałe pieczenie z szynki w wykonaniu innych osób. Jak to
się robi, powiedzcie, bo wpadnę w kompleksy ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-05-12 21:05:44
Temat: Re: sucha pieczeńmedea napisał(a):
> Powiedzcie mi, jak się robi soczystą pieczeń wieprzową z szynki? Dla
> mnie to się plasuje gdzieś w okolicach szczytu kulinarnej sztuki. Nie
> skutkują w moim wykonaniu metody typu obsmażyc mięso najpierw na patelni
> ani pieczenie w folii, podlewanie wodą itd.
A podlewanie sosem z pieczenia?
Wciąż wychodzi suche na wiór
> mięcho, które trudno pogryźć :-(. Zrażona tym zwykle piękne kawałki
> szynki marnuję na jakieś gulasze, czy coś a'la strogonoff. A zdarza mi
> się jadać wspaniałe pieczenie z szynki w wykonaniu innych osób. Jak to
> się robi, powiedzcie, bo wpadnę w kompleksy ;-).
A może za długo pieczesz? Może spróbuj naszpikowac drobinkami słoniny?
(choc to bardziej wołowinie przystoi). Ja w sumie pieczenie to i tak
wolę z tłustych mięsiw :)
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-05-13 02:13:55
Temat: Re: sucha pieczeń---- Wiadomość oryginalna ----
Od: "medea" e...@p...fm
| Powiedzcie mi, jak się robi soczystą pieczeń wieprzową z szynki? Dla
| mnie to się plasuje gdzieś w okolicach szczytu kulinarnej sztuki. Nie
| skutkują w moim wykonaniu metody typu obsmażyc mięso najpierw na patelni
| ani pieczenie w folii, podlewanie wodą itd. Wciąż wychodzi suche na wiór
| mięcho, które trudno pogryźć :-(. Zrażona tym zwykle piękne kawałki
| szynki marnuję na jakieś gulasze, czy coś a'la strogonoff. A zdarza mi
| się jadać wspaniałe pieczenie z szynki w wykonaniu innych osób. Jak to
| się robi, powiedzcie, bo wpadnę w kompleksy ;-).
| Pozdrawiam
| Ewa
Nie wpadaj w kompleksy, nie warto :)
Napisz natomiast w czym robisz te pieczen i jak..
czyli po prostu opisz caly wykonywany przez Ciebie proces...
lacznie z naczyniami, w ktorych to robisz...
temperatura piekarnika etc. etc.
Dopiero wowczas bedziemy mogli, ew. znalezc blad :)
Pozdrowka
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-05-13 06:52:52
Temat: Re: sucha pieczeńUżytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:d60feb$pp7$1@proxy.provider.pl...
> Powiedzcie mi, jak się robi soczystą pieczeń wieprzową z szynki? Dla
> mnie to się plasuje gdzieś w okolicach szczytu kulinarnej sztuki. Nie
> skutkują w moim wykonaniu metody typu obsmażyc mięso najpierw na patelni
> ani pieczenie w folii, podlewanie wodą itd.
sprobuj pieczenia w niskiej temperaturze. tak 80 - 100 st.C. trwa to dlugo,
ale warto - mieso rozplywa sie w ustach (doslownie!!!), jest soczyste,
pyszne, normalnie boskie...
poszukaj szczegolow w archiwum, bo wiem, ze niektorzy grupowicze to
praktykowali - ja niestety tylko jadam :))))
--
pzdr
marta
http://lilypie.com/baby3/030327/3/4/1/+0
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-05-13 11:37:05
Temat: Re: sucha pieczeńBarbara napisał(a):
> Napisz natomiast w czym robisz te pieczen i jak..
> czyli po prostu opisz caly wykonywany przez Ciebie proces...
> lacznie z naczyniami, w ktorych to robisz...
> temperatura piekarnika etc. etc.
Robiłam na dwa sposoby: w naczyniu żaroodpornym zamkniętym po uprzednim
obsmażeniu na patelni (lub nie) piekłam około 1,5 godziny w 180st.C; w
rękawie do pieczenia też po obsmażeniu lub nie w tej samej temp. i czas
taki sam. Może rzeczywiście kiedys wypróbuję w niskiej temperaturze na
dłuższy czas, jak radzi Martka. Ale to muszę poczekać aż zapomnę o
ostatnim fiasku ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-05-13 12:11:25
Temat: Re: sucha pieczeńNormalnie nie wierze! Z torebek do pieczenia wyszla sucha? To znaczy, ze
zadlugo trzymalas albo zbyt wysoka temp.
Moja rada: zamarynowac (dobe) (ocet, sol, pieprz, wg gustu) + torebka do
pieczenia. Obsmazasz, walisz wszystko do torebki, 50 ml wody (lepiej
rosolku), na gure daj kawalek tlustego boczku lub sloninki, szczelnie
zamykaj i piec to trzeba w temp. ok. 180 st. Przez ok. 1 godz. na 1 kg.
miesa. Mozna troche dluzej.
TOrebki nie przekluwaj (wbrew wskazowkom na opakowaniu). Na 5-10 min. przed
wyjeciem poprostu ja rozetnij na gorze. Nie da rady zeby nie bylo miekkie i
soczyste. Poprostu nie sposob.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-05-13 12:12:46
Temat: Re: sucha pieczeńNie zalamuj sie, tylko bierz sie do roboty!
W rekawie wyjdzie zdecydowanie bardziej miekkie niz w naczyniu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-05-13 14:39:07
Temat: Re: sucha pieczeńUżytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:d60feb$pp7$1@proxy.provider.pl...
> Powiedzcie mi, jak się robi soczystą pieczeń wieprzową z szynki? Dla
> mnie to się plasuje gdzieś w okolicach szczytu kulinarnej sztuki.
Nie
> skutkują w moim wykonaniu metody typu obsmażyc mięso najpierw na
patelni
> ani pieczenie w folii, podlewanie wodą itd. Wciąż wychodzi suche na
wiór
> mięcho, które trudno pogryźć :-(. Zrażona tym zwykle piękne kawałki
> szynki marnuję na jakieś gulasze, czy coś a'la strogonoff. A zdarza
mi
> się jadać wspaniałe pieczenie z szynki w wykonaniu innych osób. Jak
to
> się robi, powiedzcie, bo wpadnę w kompleksy ;-).
>
Gdzieś, kiedyś znalazłem przepis na szynkę pieczoną w "rękawie" z
jabłkami i.... dżemem malinowym. Wykonałem była naprawdę soczysta.
Dawid
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-05-13 20:22:28
Temat: Re: sucha pieczeń
Le jeudi 12 mai 2005 ŕ 22:48:29, dans <d60feb$pp7$1@proxy.provider.pl> vous écriviez
:
> Powiedzcie mi, jak się robi soczystą pieczeń wieprzową z szynki?
Szynka nie nadaje sie na pieczen.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-05-14 11:04:55
Temat: Re: sucha pieczeńUżytkownik medea napisał:
> Powiedzcie mi, jak się robi soczystą pieczeń wieprzową z szynki? Dla
> mnie to się plasuje gdzieś w okolicach szczytu kulinarnej sztuki. Nie
> skutkują w moim wykonaniu metody typu obsmażyc mięso najpierw na patelni
> ani pieczenie w folii, podlewanie wodą itd. Wciąż wychodzi suche na wiór
> mięcho, które trudno pogryźć :-(. Zrażona tym zwykle piękne kawałki
> szynki marnuję na jakieś gulasze, czy coś a'la strogonoff. A zdarza mi
> się jadać wspaniałe pieczenie z szynki w wykonaniu innych osób. Jak to
> się robi, powiedzcie, bo wpadnę w kompleksy ;-).
Niełatwo. Obsmażyc, rękaw, itepeitede. Ale najważniejsze to dac jej
szansę nieodparowac. Piec tak któtko jak to tylko możliwe. Tak 1h +/- 10
min. Powinno wystarczyc przy 180. Szynka kapryśna jest w pieczeniu
bardzo bardzo, ale da radę. Może spróbuj upiec w soli przy tych
parametrach to szynka powinna miec 1,2 1,5 kg.
Tomaso
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |