Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.in
ternetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: surowka z czerwonej kapusty? - salatka i surowka [P]
Date: Wed, 4 Dec 2002 08:32:26 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <askb2d$2ue$1@news.tpi.pl>
References: <01c29aeb$332bdd60$8b5a9c95@ZMN059A.if.uj.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.121
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1038987149 3022 195.117.192.121 (4 Dec 2002 07:32:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Dec 2002 07:32:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:137405
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ania Wojciechowska" <s...@p...onet.pl> napisała:
> czy moglby mi ktos powiedziec jak zrobic dobra surowke z
> czerwonej,gotowanej kapusty?
Skoro kapusta ma byc gotowana, to nie bedzie juz surowka :)
Mam przepis z Internetu (nie pamietam dokladnie skad, ale na pewno
z jakiejs strony) na wyjatkowo pyszna salatke z czerwonej kapusty.
Juz ja robilam i na pewno zrobie na wigilie; sama nazwa salatki to
sugeruje :)
Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
1 główka (około 1,5 kg) mocno zwartej czerwonej kapusty, 1 duża cebula,
2 średnie kiszone ogórki, 1 średnie jabłko, 1 cytryna lub 3-4 łyżki octu winnego,
3-4 łyżki oliwy lub oleju
Kapustę szatkujemy na drobne paski. Zagotowujemy 2 litry wody, solimy,
wrzucamy kapustę i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy, odstawiamy,
żeby przestygła. Cebulę drobno siekamy, ogórek i jabłko ścieramy na grubej tarce.
Dodajemy do kapusty, doprawiamy solą, 1 łyżeczką cukru, octem lub sokiem
z cytryny i oliwą. Dokładnie mieszamy.
Sałatkę możemy przygotować na kilka godzin przed podaniem, musi być jednak
przykryta, żeby nie ciemniała.
A teraz rowniez sprawdzony przeze mnie przepis na bardzo smaczna surowke,
ktory znalazlam na: http://www.kuchnia.3miasto.pl/
Niestety strona nie otwiera sie, wiec nie podam dokladnego adresu.
Aromatyczna surówka
4 szklanki poszatkowanej kapusty /może być 2 białej i 2 czerwonej/,
1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki, 1/4 szklanki posiekanego selera,
2 łyżki drobno posiekanej cebuli.
Sos: 1/4 szklanki oleju, 2 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka nasion gorczycy, sól, pieprz.
[zamiast gorczycy dalam kminek]
Zmieszać razem kapustę, paprykę, seler i cebulę.
Osobno połączyć wszystkie składniki sosu. Przykryć, dobrze wstrząsnąć.
Dodać do surówki i starannie wymieszać. Chłodzić w lodówce przynajmniej
przez godzinę przed podaniem.
Pozdrawiam
Lilla
|