Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!ne
ws.nask.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Shrek <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szczupak
Date: Mon, 22 Dec 2003 01:11:22 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 46
Sender: j...@p...onet.pl@131.116.58.128
Message-ID: <bs5cra$ia7$1@news.onet.pl>
References: <bs4pva$b1b$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 131.116.58.128
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1072051882 18759 131.116.58.128 (22 Dec 2003 00:11:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Dec 2003 00:11:22 GMT
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <bs4pva$b1b$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184173
Ukryj nagłówki
nusiak wrote:
> Witam.
> Bardzo proszę o pomoc dostałam świeżego szczupaka i nie mam pojęcia co mogę
> z nim zrobić.
> Proszę o przepisy.
> Aneta
>
>
Szczupak jest ryba dosyc sucha, wiec tzreba uwazac, bo bedzie wiorowaty
i niesmaczny.
Proponuje nastepujace 2 przepisy jako alterbatywa:
1. Po ogrzemu.
Rybke wyfiletowac, posolic, posypac curry w proszku.
Do brytfanki, lub innego naczynka zaroodpornego wlozyc maselko pokrojone
w plasterki, polozyc na nich rybke i oblozyc ja plasterkami maselka.
Maselka ma byc duzo. ja urzywam na 2-3 osoby prawie cala kostke. Chodzi
o to, zeby rybka plywala w maselku.
Calosc wsadzic do piekarnika, co jakis czas podlewac maselekiem.
Podawac polane rzeczonym maselkiem i posypane pietruszka lub jeszcze
lepiej koperkiem.
Jesli jest swierza kolendra, to tez mozna dodac w umiarkowanych
ilosciach. jako dodatek moze byc ryz, lub ziemniaczki w/g upodoban.
2. Po partyzancku.
Rybke posolic.
na folii alu polozyc kilka plasterkow maselka, na to rybke.
do brzuszka rybki wlozyc natke pietruszki, koperek, ew. kolendre i inne
zielso wedlegustu. Niezle tez wsadzic zabki czosnku (cale, lub co
najwyzej lekko zgniecione).
calosc pokropic cytrynka, polozyc kilka plasterkow masla i zawinac w
folie szczelnie. Uwaga: o ile wyzej sie urzywa masla bez pomiarkowania
(rybka ma w nim plywac), to w tym przepisie maselka jest o wiele mniej
(poniewaz sie ja zawija w folie, to maselko i tak zostaje w srodku).
Z
awinieta "mumie" wlozyc do brytfanki i wsadzic do piekarnika.
podawac pokropione sokiem cytrynowym i polane stopionym maselkiem.
Dodatki podobnie jak wyzej.
Smacznego.
pozdr.,
Shrek
|