« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-12-23 15:07:17
Temat: Re: szlag tarfił burakiwaldek napisał(a):
> Bo chleb i buraki wystawały nad powierzchnię. Wszystko powinno być przykryte
> i dociśnięte, a ścianki słoja nad barszczem czyste i suche - nie będzie
> miało co pleśnieć.
A, no wystawało, przepis mam z mniammniam, a tam ani słowa na ten temat
nie było;-(Nie mam zreszta czym docisnac dokładnie w garnku, a czy Wy
dociazacie?Przyda mi sie info na przyszły r ok
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-12-23 15:07:19
Temat: Re: szlag tarfił burakiGosia Plitmik napisał(a):
> Sprawdze, bo mąż miał go upłynnic, a jak jeszcze jest, to co?Boję sie
> troche tej plesni
nie bój nic. Spróbuj, jak w smaku dobre, to ok.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-12-23 15:09:34
Temat: Re: szlag tarfił burakiBBjk napisał(a):
> nie bój nic. Spróbuj, jak w smaku dobre, to ok.
Jezuuuu, mam z ta plesnia zjeśc???Ja mam małe dzieci. Ide próbowac, bo
okazało się,z e stoi na tarasie jeszcze
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-12-23 15:33:26
Temat: Re: szlag tarfił burakiGosia Plitmik napisał(a):
> waldek napisał(a):
>
>> Bo chleb i buraki wystawały nad powierzchnię. Wszystko powinno być
>> przykryte
>> i dociśnięte, a ścianki słoja nad barszczem czyste i suche - nie będzie
>> miało co pleśnieć.
> A, no wystawało, przepis mam z mniammniam, a tam ani słowa na ten temat
> nie było;-(Nie mam zreszta czym docisnac dokładnie w garnku, a czy Wy
> dociazacie?Przyda mi sie info na przyszły r ok
Dociążamy a jakże!
Ja robię to w takim wiaderku i wkładam tam talerz ciut tylko
mniejszy średnią od wiaderka, na talerzu stawiam słoik
napełniony wodą i zakręcony...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-12-23 15:39:36
Temat: Re: szlag tarfił buraki
--
http://panslavista.bloog.pl
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:emjgke$rbo$1@news.onet.pl...
> BBjk napisał(a):
>
>> Jak wylądowało, to już po ptakach.
>> W przyszłości nie dawaj chleba do zakwasu, bez tego przyśpieszacza
>> kiszenie trwa ze dwa dni może dłużej, ale barszcz jest pyszny i nie
>> pokrywa się kożuchem. Same buraki i woda.
> Sprawdze, bo mąż miał go upłynnic, a jak jeszcze jest, to co?Boję sie
> troche tej plesni
Ulepszacz z chleba - nie samymi drożdżami człowiek pączkuje... :-P)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-12-23 15:40:01
Temat: Re: szlag tarfił burakiGosia Plitmik wrote:
> waldek napisał(a):
>
>> Bo chleb i buraki wystawały nad powierzchnię. Wszystko powinno być
>> przykryte i dociśnięte, a ścianki słoja nad barszczem czyste i suche
>> - nie będzie miało co pleśnieć.
> A, no wystawało, przepis mam z mniammniam, a tam ani słowa na ten
> temat nie było;-(Nie mam zreszta czym docisnac dokładnie w garnku, a
> czy Wy dociazacie?Przyda mi sie info na przyszły r ok
===
Ja mam nawet specjalny kamień do przyciskania i dobrze dopasowane kółko, aby
farfocle nie wypływły.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-12-23 16:04:36
Temat: Re: szlag tarfił burakiMaggie napisał(a):
> Dociążamy a jakże!
> Ja robię to w takim wiaderku i wkładam tam talerz ciut tylko mniejszy
> średnią od wiaderka, na talerzu stawiam słoik napełniony wodą i
> zakręcony...
No, cóz za głupotę się płaci. W przyszłym roku zrobię z dociążeniem
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-12-23 16:06:06
Temat: Re: szlag tarfił burakiGosia Plitmik napisał(a):
> BBjk napisał(a):
>
>> nie bój nic. Spróbuj, jak w smaku dobre, to ok.
> Jezuuuu, mam z ta plesnia zjeśc???Ja mam małe dzieci. Ide próbowac, bo
> okazało się,z e stoi na tarasie jeszcze
nie zjadaj pleśni! :)wywal ją.
Spróbuj barszczyku spod. Nic Ci się nei stanie, ani dzieciom, jak
spróbujesz odrobinę.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-12-23 16:06:07
Temat: Re: szlag tarfił burakiwaldek napisał(a):
> Ja mam nawet specjalny kamień do przyciskania i dobrze dopasowane kółko, aby
> farfocle nie wypływły.
Z kamieniem, to nie problem, ale z kółkiem idealnie dopasowanym, to juz
bedzie;-(No nic, mam cały rok
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-12-23 16:08:03
Temat: Re: szlag tarfił burakiBBjk napisał(a):
> nie zjadaj pleśni! :)wywal ją.
> Spróbuj barszczyku spod. Nic Ci się nei stanie, ani dzieciom, jak
> spróbujesz odrobinę.
Smak taki ziemny, jednak wywalę. Wspomogę sie Krokusem;-(
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |