Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ovo" <j...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [szukam] przepisu na chleb do automatu
Date: Tue, 12 Dec 2006 20:08:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <elmup1$q2o$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <elmtv5$rkl$1@nemesis.news.tpi.pl> <elmurl$qf$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcv189.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1165950562 26712 83.6.237.189 (12 Dec 2006 19:09:22
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Dec 2006 19:09:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0657-1, 2006-12-12), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285601
Ukryj nagłówki
"Ovo" <j...@o...pl> wrote in message
news:elmurl$qf$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Piotr Szmyt" <k...@g...pl> wrote in message
> news:elmtv5$rkl$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Zakupiłem automat do pieczenia chleba i chciałbym go wypróbować, ale nie
>> mam przepisów na chleb. Jak ktoś zna taki przepis to proszę o
>> podanie(najlepiej jak by był na drożdżach a nie na zakwasie)
>
> Na dwa mieszadła (1250g chleba)
> 400ml wody lub mleka
> 50g masła lub margaryny
> 80dag mąki pszennej
> 4 łyżeczki cukru
> 4 łyżeczki soli
> 1/4 paczki świeżych drożdży
> 1-2 łyżek dodatków (mak, kminek, czarnuszka, słonecznik, smażona na złoto
> cebula, majeranek.
>
> Nasmarować olejem mieszadła, wlać mleko lub wodę - gdy pieczenie ma
> startowac z opóźnieniem (np. o 1 w nocy), mąkę wymieszać z solą, cukrem i
> dodatkami, wsypać do formy, na wierzch pokruszyć drożdże. Włączyć opcję
> Teig (ciasto) około 15 min wyrabiania - przełączyć na pozycję 1, wybrać
> najmocniej spieczoną skórkę i czekać około 3:25h.Po skończeniu poieczenia
> pozostawić około pół godziny w piekarniku, aby chleb doszedł, wyjąć z
> formy i schłodzić. Jeść ze świeżym masłem.
> Nie bić się z żoną o piętkę...
Do piekarnika z jednym mieszadłem - połowę składników.
|