Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szukam przepisu na ciekawe ciasto
Date: 24 Jul 2004 12:46:12 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 44
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <cdrqrt$11e$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1090665972 5910 213.180.130.18 (24 Jul 2004 10:46:12
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jul 2004 10:46:12 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 80.50.26.206, 192.168.243.49
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208726
Ukryj nagłówki
> > Rozwiń mysl, bo czasem ,co dla jednego ciekawe, to dla drugiego
> > ble! Pozdr. Areta
>
> Hmmm... nie murzynek, babka, szarlotka i drożdżowe. Coś z bakaliami, ale bez
> kremu, tylko robione w całości. Może być z owocami.
> --
> Pozdrawiam
> Kitty (Gliwice)
Zrobiłam dzisiaj.
> Ciasto:
2 szklanki kefiru lub maślanki
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2łyżki dżemu
2 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru ( tu reguluj jak lubisz, bo w oryginale było więcej)
1 paczka przyprawy do pierników
bakalie ( rodzynki , orzechy..itp)- co lubisz
składniki wymieszać, wylać na blachę,( która ma byc wysmarowana tłuszczem i
osypana mąką). Piec około 1 godziny( raczej mniej) w piekarniku nagrzanym do
190-200 stopni.
Następnie: 100g wiórek kokosowym upróżyć na patelni i nanieść na wierzch
ostudzonego ciasta. Na wierzch polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
4 płaskie łyżki cukru
1/3 kostki masła
1 czubata łyżka kakao
2 łyzki wody
wszystko rozmieszać na gorąco w rondelku, do momentu rozpuszczenia cukru.
Schłodzić , polać ciasto. I...smacznego! Areta
Ps. moja foremka ma wymiary:25cmx30cm.
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|