Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: "Agnieszka" <y...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szukam przepisu na wino z winogron
Date: 15 Sep 2003 21:38:47 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 32
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <bk4q63$6h4$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1063654727 12487 192.168.240.245 (15 Sep 2003 19:38:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Sep 2003 19:38:47 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 80.50.69.219, 213.180.130.11
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:173378
Ukryj nagłówki
> szukam przepisu na wino z winogron mieszanych, bo mam ze 100 kilo do
> zebrania różnych i szkoda je zostwawić,
>
> pozdrawiam busek
ja robilam nastepujaco:
Bidon wyczyscic i wyparzyc (uwaga zeby nie popekal!)
Nastepnie zebralam winogrona, umylam, obralam z szypulek, wycisnelam z nich
sok. Sok wlalam do baniaka. Miazge po owocach zbieralam do jednego garnka, i
zalalam ca. 2-3 litrami przegotowanej wody. Trzeba to zostawic na jakies 3
godziny. Nastepnie ta miazge owocowa jeszcze raz przepuscilam przez
sokowirowke. W 3l goracej wody rozposcilam 2kg cukru. Ta zawiesine, jak byla
letnia wlalam do baniaku (na okolo 15-20l soku). Jak juz mialam sok w baniaku
razem z roztworem wody z cukrem wsypalam pozywke dla drozdzy i wlalam drozdze
winne do win z winogron (do kupienia w sklepie). Nie nalezy wlewac do baniaka
wiecej niz 3/4 pojemnosci, ze wzgledu na wysokie cisnienie i mozliwosc
rozerwania baniaka!! Jest jeszcze metoda na robienie matki winnej, ale ja tego
nie praktykuje.
Ja przykrywam baniak wyjalowiona watka i zostawiam na 4-6 dni. Nastepnie
wkladam korek z rurka, do ktorej wlewam troszke wody. Odczekanie tych kilku dni
zapewnia mi, ze wino nie rozerwie mi bidona, a najwyzej wyleje sie i spadnie
watka, ale nie wszyscy popieraja takie metody. Wino zostawia sie w cieplym
pomieszczeniu min. 20 st. C. fermentacja zaczyna sie po mniejwiecej 24-48
godzinach. Wino nalezy zostawic na okolo 6 tygoni do calkowitego ustania
fermentacji. Wtedy wino znad osadu trzeba zlac do innego baniaka i odstawic w
chlodne miejsce (najlepiej piwnica) do sklarowania.
To tyle... moje juz fermentuje intensywnie :-)
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|